Får valpen träffa hundar?

God eftermiddag kära läsare!
Det blev sen tid för blogginlägget idag men jag har ägnat min förmiddag åt en otroligt söt liten Labradorvalp på 9 veckor. Hon fick umgås med Frigg och Klinga och det var full rulle tills plötsligt energin för de alla tog slut. En tillsägelse från en trött Klinga och lilla valpen la sig tryggt och lugnt ner för en tupplur under sofflocket.

Vi pratade om det här med hurvida en valp får vara utanför tomtgränsen, gå på valpkurs eller leka med andra hundar innan den fått sin 12-veckors vaccination. Matte var så orolig och visste inte vilket ben hon skulle stå på då alla hon rådfrågade gav olika svar. T om inom veterinärkåren var råden väldigt olika. Jag har också rådfrågat veterinärer men även Forskare/experter samt läst en massa råd från väldigt hundkunniga skribenter i uppfödartidningar mm. Så här har jag lärt mig och så här ser JAG på saken och så här gör JAG med mina valpar!

Heidieh, India o liten valpis.

En valp måste ut i nya miljöer så fort den lämnat sin uppfödare! Vi har en socialiseringsperiod som varar upp till 12-16 veckor och då måste vi låta hunden få träffa så många olika hundar som möjligt, olika människor, gå på olika underlag, höra olika ljud mm mm. Det är här vi lägger grunden för ett socialt liv för den vuxna hunden! Det är här valpen lär sig kommunicera med likasinnade och lär sig få veta att den tillhör hundsläktet. Vad händer om vi håller den avskärmad från allt socialt liv? Usch hemska tanke!!!
bild från nätet.

Men vaccinationen då, undrade min vän som fått en massa olika tips och råd. De flesta råden var att valpen ska hållas innanför tomten tills den fått andra vaccinationen. Jag får rysningar av såna här råd. Tänk vad man förstör för valpen samt för valpens familjer när man råder dem till detta.

Så här lyder det bud jag lyssnar till och som sagts av bla Runar Naess;
Valpen får i sig antikroppar från modern (såvida modern är vaccinerad) via råmjölken om den diar inom de första 4 timmarna i livet. Tikens levande antikroppar i valpen varar upp till ca 10 veckor. Anledningen till att vi måste göra en revaccinering när valpen är 12 veckor är för att vi är inte säkra på om 8-veckorsvaccinationen har tagit, dvs om valpen har utvecklat ett eget immunskydd. Om den har för mycket av mammas antikroppar kvar i blodet vid vaccinationen kan den inte utveckla eget skydd. Detta vet vi inte och därför måste vi gardera oss med 12-veckorssprutan. Vad säger då detta? Jo, valpen har fullgott skydd redan från 4 timmar efter födseln (dvs såvida mamma har fullgott skydd vilket de flesta tikar förhoppningsvis har). Det är ingen fara att ta ut valpen i nya miljöer eller träffa andra snälla hundar innan den är 12 veckor.  Jag tar alltid ut mina valpar så fort det bara går och jag funderar aldrig på det här med vaccination, skydd mm. Jag vill ha sociala och trygga hundar som vuxna och då kan jag inte låta de leva sina första 12 veckor i "skyddad verkstad".

Mitt råd! Ut med valpen när du får hem den. Socialisera och miljöträna, lek med andra snälla hundar, gå på valpkurs så fort du kan. Ge valpen chansen att lära sig hundspråket under den tid den är mottaglig för denna kunskap. Socialisera och lär valpen vardagens och sammhällets regler under tiden som den har inlärningsfönstret öppet på vid gavel! Fönstret stängs så sakteliga efter att den blivit 12-16 veckor och vid första könsmognaden är det bara öppet på glänt. Missa inte denna viktiga tid!!!

Dräktighetsdagbok!

India - dygn 49
Nu är hon riktigt rund och god om magen. Det rör sig för fullt där inne och det rör sig precis överallt. Mjölken har börjat produceras och det läcker för fullt. Man brukar säga att när mjölken kommit igång startar förlossningen inom 14 dagar. Shit... vi närmar oss med stormsteg!

Dagens mått:
  • mage: 73 cm (+ 18 cm, samma som igår)
  • midja: 73 cm (ökat 4 cm från igår och totalt 19 cm)

Hon äter fortfarande med mycket god aptit men mindre mål och gärna en extragång mitt på dagen. Helt förståligt då det inte kan finnas så värst mycket plats för annat än valparna i den magen.

Vecka 8 (dag 50-57)
 Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. 

Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda. Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk. För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning.

50:e dagen
107 mm. Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna.
Nu kan man (om man har tur) höra valpens hjärtljud om man lägger örat mot tikens mage. Lite beroende på hur valpen ligger. Hjärtslagen ligger på ca 200 slag i minuten. Man kan höra dom som små tickande ljud. Mjölken börjar nu produceras hos tiken.

Jämntjock :-)
Alize - dygn 41
Även här går tiden snabbt. På lördag flyttar hon äntligen hem till oss och då kommer det bli täta rapporter. Emma är jätteduktig på att rapportera men nog inte lika stort kontrollfreak som jag hihi. Ska bli kul att få ta hand om henne och kunna njuta av hennes mage också.

Oj, tiden springer iväg. Har lovat att vara en snäll mamma idag och hämta sonen på skolan. Han orkade inte åka skolbuss, sa han :-) Latpelle! Sen blir det hem och fixa dagens middag innan vi ger oss iväg till Lund för hundkurs.

Önskar dig en trevlig tisdag. Kramiz

Kommentarer

Angelica sa…
"Ut med valpen när du får hem den!"

Exakt när gäller detta också? Står på många ställen att man ska vänta tills valpen har kommit till rätta i sitt nya hem. Men det kan ju variera hur länge detta tar mellan två individer. Så vad skulle du göra här?

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.