Hundträningsparadiset.

Denna morgon kunde inte börja som alla mina andra morgnar - det fanns bara 1 ägg kvar i äggpaketet att koka till min frukost. Nu sitter jag här och känner mig bara halv på protein. Detta är inte alls bra eftersom det är fredag och fredag är städdag i detta hemmet. Men med eller utan 2 ägg till frukost får jag nog ändra lite på rutinerna för jag har fortfarande alltför mycket jobb kvar för att kunna ta helg redan. Jag har ett stort projekt som hänger kvar på mina axlar och det måste jag få fixat idag om jag ska kunna få en lugn helg. Ett enda projekt är kvar efter alla som låg på mina axlar för 14 dagar sedan. Jag har jobbat vid datorn ca 12 timmar/dag i två veckor, förutom våra dagar i Göteborg. Ett enda projekt finns kvar och det känns så otroligt bra!

Ett av projekten var att få ordning på golvet i vår helt underbara träningslokal om ca 50 kvm aktiv träningsplats och med lika mycket användbar yta runt omkring. Golvet är slätgjutet men det dammar så förfärligt när man rör sig på golvet så vi stämde möte med hyresvärden och bad om åtgärd. Jag fick ansvaret att hitta ett bra underlag för golvet. Som jag har letat och som jag lagt tid på att hitta det perfekta underlaget för hundträning. Jag hittade ett som bara hade passat som handen i handsken men priset var hutlöst högt. Där blev det så klart kalla handen från hyresvärden, vilket jag har full förståelse för. Jag fortsatte leta och vi diskuterade en massa olika alternativ. Dock hade jag en hel del krav som jag tycker golvet måste uppfylla;
  • Valparna får inte halka runt vid valpleken.
  • Det får inte vara superkallt att sitta på
  • Golvet måste vara lättstädat
  • Golvet måste tåla hårt slitage av hundklor mm
  • Det måste tåla en temperatur om 10-15 grader vintertid
En massa krav som inte är lätt att uppfylla. Till slut hittade jag det helt perfekta golvet och jag fick till min stora lycka ett JA från hyresvärden! Nu är vi på gång och inom någon vecka kommer det ligga nytt fint svart gummigolv med grå stänk i. Lyckan är total!

Det kommer alltså ligga en sådan här gummimatta på vårt golv i Tygelsjö. En Sportec gummimatta. Senast onsdag sker leveransen så jag vet var vi ska lägga tiden under nästa helg. Denna veckan får deltagarna stå ut med det lite dammiga golvet men veckan därpå ska dem få träna på fint, rent, snyggt gummigolv! Nu är det dock inte bara golvet som ska fixas i lokalen! Det finns en liten plats som ska fixas till som lekrum för medföljande barn. Där ska det finnas en soffa med massa filtar, tv, video och en massa leksaker. Det finns en fd spilta som ska inredas till våra egna medföljande hundar. Här ska det ställas in soffor mm så dem får det varmt och skönt i sin väntan på att få lov att jobba o dyl. Det finns ett rum som ska färdigställas med härlig färg på väggarna och fin matta på golvet. I detta rummet ska jag och mina kolleger kunna bada hundar samt sätta kammen i långhåriga hundar som behöver en genomkörning. Kanske kostar jag på mig en trimkurs i framtiden men det får framtiden utvisa. Kamma toviga långhåriga hundar, det kan jag! Vi kommer också erbjuda kloklippning och lite annat smått och gott. Dock ligger detta projektet lite i framtiden.

Tygelsjö gård, Per Henriks väg 6, 21871 Tygelsjö. Vårt nya fina hundträningsparadis där vi kommer hålla dem flesta av våra kurser inomhus under hela långa kalla vintern. Vår lokal finns i den byggnaden som ligger bakom trädhäcken vid parkeringen.
När lokalen är färdigställd med golv, väggar och inredning ger vi oss på ytterområdet. Här ska det blir en fin inhägnad och upplyst stor träningsplats med grusunderlag. Dock kan vi inte klona oss och fixa till allt på en och samma gång utan vi måste ta projekt för projekt. Just nu känns det mest viktigt att få till lokalen inomhus då höst och vinter närmar sig med stormsteg. Men jag tycker faktiskt inte att det är något fel på vår uteplats i skrivande stund. Marken har några ogrästover här och där men dem är nerklippta och hundarna bryr sig inte det minsta om hur snygg träningplatsen är. Hanarna är bara överlyckliga för att det finns en och annan grästuva att släppa en drill på :-) När träningslokalen är fixad inomhus kommer uteplatsen att harvas mm. Men den tiden den dagen...

När jag ändå är taget med att skriva om vår fina träningslokal i Tygelsjö kan jag ju slå ett litet slag för mitt andra stora projekt som jag hade på mina axlar. Vi har precis startat upp våra kurser i september och redan har det kommit in förfrågningar om våra kurser som ska starta i oktober. Det var lika bra att få ihop schemat tyckte jag och det är nu fixat och klart.

Som du ser finns det en massa nyheter i kursutbudet från oktober, vecka 42. Hoppas att du som bor i närheten hänger på. Information och anmälan till våra kurser hittar du på www.bonizashundskola.se
Vi har vår verksamhet i Eslöv, Lund (Norra Fäladen) samt Tygelsjö. Vi kommer hålla våra kurser inomhus även i Lund.

Tredje projektet och det som jag måste fixa idag för att känna en lugn helg är att hitta alla mina bloggar som jag skickat in till Zoozoo.com men som på något sätt verkar vara ute och cirkulera i cyberrymden. Dem är skickade men Zoozoo.com har inte fått dem. Problemet är att jag har bytt dator och när jag gjorde bytet sparade jag över alla filer på den gamla på en extern hårddisk innan den lämnades in för formatering mm. Något galet har jag gjort för inga filer har blivit sparade på den externa hårddisken, vilket innebär att jag sitter utan en massa gamla filer som jag då och då kan behöva, däribland dem flesta redan skrivna blogginläggen. Detta ger mig lite ångest för jag har ingen aning om vad jag hade skrivit och det ger mig också en massa extrajobb då jag måste skriva om hur många som helst. Men men... har man inte jobb skapar man sig jobb, sägs det.

Sen har vi det där projektet med min bok. Den har fått gå på sparlåga nu under sommaren men nästa vecka ska jag vara klar med det mesta administrativa för hundskolan och då ska filen med min bok åter öppnas upp. På fredag nästa vecka ska min bok vara klar och inlämnad till "tryckeriet". SEN, ska jag ägna massor av tid åt mina hundar och att träna dem. Bara en tråkvecka till kräver jag av dem, bara en liten vecka till.

DRÄKTIGHETSRAPPORT - Heidieh dygn 16.

Tjo vad tiden springer iväg. Nu har det hänt massor av saker i Heidiehs mage ju!

Nidation - inplantering i livmodern

Runt den 16:e dräktighetsdagen bäddas embryona in i livmodern, där de utvecklas. Denna process kallas nidation.
Varje enskilt embryo bäddas in i en egen fosterhinna som ger det tillräckligt med näring fram till födseln.



Fosters preliminära utveckling:
Dag 2 - 4 passerar det befruktade ägget genom äggledaren.
Dag 4 - 5 når ägget livmoderhornet.
Dag 13 börjar kroppen formas.
Dag 14 - 15 fastnar ägget i livmodersslemhinnan, då ser det endast ut som en mycket liten korv.
Dag 14 börjar ögon och ögonpigment bildas. Nervsystemet börjar skapas.
Dag 15 skapas tre hjärndelar.
Dag 17 skapas sista delen av hjärnan och öronlappar skapas.

Hon har nu fått sin så viktiga Herpesvaccination! Jag tycker den är viktig och jag kommer aldrig någonsin mer ta en kull valpar utan att vaccinera tiken mot Herpes.
http://www.veterinaren.nu/hund/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/herpesvirus-hund
Det är en ganska kostsam vaccination men jag tycker det är en stor trygghet för att skapa en god framtid för kommande valpar.

Ett tecken på dräktighet är att vulvans svullnad kvarstår efter löp. Hon är fortfarande rejält svullen. Ett annat tecken är att spenarna börjar bli upphöjda, de främre spenarna är rejält upphöda.
Jodå, klart hon är dräktig :-)
Dessutom är hon inte så glad för spring och bus längre vilket hon annars är.  En liten film från i morse.


Ute på hundarnas älskade äng.

Som avslutning ska jag skriva lite lugnande ord till våra valpköpare som nu sitter med valpar i åldern 12-14 veckor. Hör lite här och lite där om hur "jobbiga" valparna är för tillfället och jag blir inte ett dugg förvånad! Dem är skitjobbiga i denna åldern! Dem ska vara skitjobbiga i denna åldern! Är dem skitjobbiga är dem också helt normala :-) Det är bara att stå ut med valparnas, vad man kan tycka, lite aggressiva attacker mot våra händer, fötter och dem goa vaderna. Det morras och det skälls mot familjemedlemmarna och valpen ska alltid ha "sista ordet". Dem kan också verka lite skygga och visa större  rädsla vilket också är helt normalt. Men vad är det som händer då?

Zack Sippa, 14 veckor
Men dem kan mysa också :-) Oskar Akleja
Och planter hrmmm blommor till matte, Charlie Akleja
Och jobba som Aklejornas mamma, Alize har gjort här. En stor korg med kantareller har hon nosat upp.
 Jo, när valparna är ca 12-14 veckor startar deras första könshormonutveckling i kroppen. Man brukar kalla denna perioden för 1/2 könsmognad. Hos hanen startar produktionen av Testosteron och hos tikena startar produktionen av östrogen. Detta skapar ett lätt "tonårskaos" i den lilla kroppen och valpen vet inte riktigt hur den ska hantera sina känslor, vilket skapar stort påslag av stress. Av denna anledning kan valpen bli mer intensiv i sitt bitande och morrande vid dem tillfällen då den normalt bara hade tuggat lite lätt på sin familj. Dem börjar också testa sina "sexuella" kunskaper och börjar därför rida på allt som man kan klämma frambenen om. Så  länge man inte gör någon affär utav det här så kommer valpen åter lugna ner sig när den passerat ca 15-16 veckor. Dock tycker jag att man ska med bestämdhet tala om att det är absolut förbjudet att rida på oss människor! Skulle valpen bli besatt av att rida på kuddar o dyl tycker jag man ska ta bort den möjligheten. När bitandet blir för häftigt kan man avleda med goda tuggben som man själv sitter och håller, godis i en petflaska, gömma godis i huset o dyl. Eller så stänger man bara in sig själv i annat rum en stund tills valpen lugnat ner sig. Straffa inte valpen! för den kan inte hjälpa sitt beteende. Det enda straff orsakar är en sämre relation till valpen. Denna så jobbiga period går över! Men var inte orolig om du upplever din valp som hemsk just nu. Du är inte ensam! Ta det lugnt och låt det hela ebba ut så tar vi nästa jobbiga period runt 16 veckors ålder ;-) Uppmuntrande, eller hur? Kram till alla er goa valpköpare...

Nu ska jag jobba! Önskar dig en trevlig lördag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.