Med kärlek och respekt!

Oj, vilken vecka det har varit! Tidiga morgnar varje dag, fixa valpar och hundar i ilfart, kasta mig i bilen och iväg mot jobb några av dagarna. Frukost har intagits i bilen i något som liknat hetsätning i frustrationen över alla bilköer som jag varit tvungen att ta mig igenom i min färd mot Malmö i rusningstid.

Måndag och tisdag var två mycket trevliga dagar med härliga valpbesök i hemmet, onsdag och torsdag har också varit två trevliga dagar med jobb på Real i Malmö, kurs på kvällen och föreläsning. Tiden har sprungit på så idag sitter jag här vid frukostbordet och andas :-) Skulle egentligen varit i Malmö någon timme men då jag inte fick valpvakt så valde jag att stanna hemma och ta mötet en annan dag. I dag tog jag lååååång sovmorgon och klockan blev nästan middag innan jag var klar med alla bestyr runt hundarna och valparna och kunde inta min egen frukost. För första förmiddagen på väldigt länge känner jag mig pigg och har energi. Tänk om solen dessutom hade lyst över mig denna fredag, då hade "piggheten" verkligen sprudlat.

Måndag var en lugn dag som jag ägnade mycket åt hemmet och tvätten. Tisdag var en mycket trevlig dag med 2 valpköparbesök. Första besöket var en tjej som ville träffa Kiara, som ännu inte hade hittat något hem. De två fann varandra direkt och Kiara blev omdöpt till Majken och hon flyttar till Helsingborg den 5/12. Jag är såååå glad!


Besöket efter var till fina Curry. Det var hans matte och lillhusse som inte sett honom på några veckor. Tror dem fick en chock när dem såg hur mycket han växt :-)

Söta Curry i tisdags morse.
Valparna är nu så otroligt busiga. Det är full rulle en bra stund för att i nästa stund bli knäpptyst när hela gänget däckat i någon skön hörna. Dem leker och busar och bara älskar att vara utomhus.



Att vara ute på stora ängen och på  vår träningsbana är livet. Helst ska mamma vara med så man kan få sig en liten slurk mjölk när törsten faller på.

Min stackars mamma som varit valpvakt under dem dagarna jag har jobbat började med att gå in till valparna med tålösa skor men ganska fort byttes dem ut mot hela skor :-) Tårna blev snabbt uppätna av pirayagänget.

Sonen känner till det där och vadderade sina fötter rejält :-)


Eller så är det så att han inte är speciellt känslig för smärta :-)


Gissa om valparna blir glada när han slänger sig ner på golvet bland dem :-)

Jag har tyvärr inga nya bilder att komma med då jag inte varit så mycket hemma denna veckan och det är jag som sköter fotograferingen, men vi får se vid vilken tid D är hemma idag. Är han hemma medan det är ljust ute ska vi ta ut valparna på ängen och då tar jag kameran med mig. Det är dags för lite nya fina bilder i naturen nu tycker jag, bara synd att inte solen tycker detsamma. Det lär dock inte bli några bilder i helgen eftersom jag och India är på utbildning under både lördag och söndag.

Jag kan bara berätta att valparna mår toppen. Lilla Jackie var dock dålig i magen i morse och jag blev lite orolig men hon har inte bajsat något efter att hon åt och hon dricker bra med vatten. Det är ju uttorkning jag är orolig för. Tror nog hon redan är på bättringsvägen.

Nu närmar vi oss dagen då dessa helt underbara små juveler tyvärr måste lämna mig (är så glad att en valp ska stanna kvar). Detta innebär en massa förberedelser och viktiga datum för mig att hålla koll på:

  • Nu är pappret för registrering till SKK skickad till pappa Casino´s matte för underskrift och därifrån vidare till SKK för registrering. 
  • Valppaketen är hämtade och står redo för leverans till valpköparna.
  • Valparna har fått sin Dolda fel-försäkring som gäller i 3 år. 
  • Dem är avmaskade 2 gånger och sista gången görs på onsdag. 
  • På fredag, 28/11, kommer Jessika hit för att göra en valpbeskrivning. Detta protokoll får sen varje valpköpare med sig hem.
  • Måndag 1/12 kl 17.00 kommer veterinären hit för att besiktiga, vaccinera och chipmärka.
  • Onsdag 3/12 är dem 8 veckor och redo för att flytta ifrån mig till min stora sorg.
  • Fredag 5/12 flyttar första valpen. Finn, eller Casper som han numera heter, flyttar till Bromma.
  • Lördag 6/12 flyttar Tor och Kiara/Majken
  • Lördag 13/12 flyttar Nike till Värmland
  • Måndag 15/12 flyttar Curry till Höllviken
  • Onsdag 17/12 flyttar Carro/Jacki till Gränna
  • Lördag 3/1 flyttar Hero till Värnamo.
Bara Ammo, omdöpt till Chappieh, som jag inte har koll på när han ska flytta till matte i Halmstad. Har jag nog missat att skriva in i min kalender ;-)

Ja det är mycket med valparna som ska planeras och fixas men ack vad jag myser av att ha dem runt mig. När vi är i tv-rummet är valparna med oss. När vi är i trädgården är valparna med oss. I skrivande stund sitter jag i köket vid bordet och då ligger valparna här under bordet runt mina fötter. Dem blir så otroligt glada så fort dem hör min röst och jag blir så otroligt glad när jag ser dem komma emot mig med viftande svansar. Dem är helt underbara, dem här som trollen. Kärleken är stor och ömsesidig.

Igår jobbade jag som sagt på Realskolan. Jag hade min vanliga torsdagslektion där jag håller Hundkunskap 2 och träning med hund. Eleverna jobbade som vanligt på så himla bra och vi hade många bra och nyttiga samtal om hund, hunden förebyggande vård, rasbundna sjukdomar och avelsåtgärder. På eftermiddagen hade vi träning av hund där vi höll stadsträning och träning på centralstationen i Malmö under stor publik.

Min så duktiga India tränar Sitt kvar med en av mina elever.
Sen gick vi vidare till att träna "Bakom" i trappen.
Vi avslutade med lite mer lektionstid där lilla valpen Chavo (Amstaff) slumrade så gott bredvid matte på egen stol.

 Igår kväll var det dags för föreläsning. Det var en kväll där vi lyssnade på Kerstin Malm och hennes tankar om att vi människor kan hitta oss själva genom hunden. Här är lite bilder från hennes föreläsning som jag tycker är mycket talande.

Empati = Förmågan att förstå/känna en annan varelses tankar och känslor.

Äkta empati/medkänsla = Att förstå och behandla med respekt och hysa omtanke om individen.

Funktionell empati = Kan se och förstå annans känsla men kan bara vända den till sin egen fördel (instruktör som kör enligt "hårda" metoder).



DET ÄR HELT NATURLIGT ATT FÖRSVARA SIN RESURS! Tänk på hur du själv hade gjort!!!




Det där som jag pratar så mycket om. Vad är PLI? Vill vi ha pli på vår hund? Absolut inte jag!!! En hund är ett liv med känslor och tankar, ingen robot eller maskin!




Igår fick jag lära mig hur viktigt arbete vi uppfödare har för att skapa en empatisk hund. Vi måste vara väldigt noga med att se till så det inte uppstår en konkurrans vid bl a mattillfället (nåja, visste jag redan och är alltid noga med att valparna får tillräckligt med mat och att dem serveras ur så många skålar att dem slipper trängas). Vi uppfödare måste motverka alla känslor av bristor hos valpen för att ge valpen en tillit till livet och att "ingen tar något ifrån mig". Allt för många valpar har fått trängas runt matskålen och därmed börjat roffa åt sig och vakta sina resurser. Hon berättade också (som jag också redan vet) att valpar ska växa upp inomhus tillsammans med människor och ev andra hundar för att lära sig det här med empati och förstå andras känslor på rätt sätt. Inte konstigt att de hundar vi fött upp är så empatiska då dem är med oss människor o andra hundar under hela vårt vakna dygn.

Hon och jag rekommenderar dig att läsa en helt underbar bok;
  
http://www.adlibris.com/se/bok/hundars-och-vargars-beteende-myter-och-fakta-9789197559140
En helt underbar bok som ger mycket förståelse om just det här med empati och hur vi motverkar all konkurrens mellan hundar och människor.

Vi pratade om det här med att ibland måste vi säga ifrån på skarpen till hunden. Tar exemplet att hunden vaktar sitt köttben (vilket är helt naturligt beteende och jag borde backa och sen träna upp tilliten). Jag blir arg och säger till hunden genom att visa den stark aggressivitet. Hunden morrar aldrig mer åt mig när jag tar något ifrån den. Superbra!!! tycker jag... Men vad var det som händer?

1. Vi vet inte innan vi säger ifrån så aggressivt om det kommer att fungera eller om vaktandet kommer trappas upp!
2. Hunden kommer inte VÅGA säga ifrån till mig fler gånger men känslan av obehag av att ha mig i närheten av sina resurser kvarstår.
3. Hunden löser upp sin aggressivitet när någon som hunden inte är rädd för närmar sig.

Jag är helt enig med Kerstin här! Jag skulle aldrig i hela mitt liv få för mig att visa mig aggressiv mot en valp/hund som morrar mot mig. Gjorde det med vår första hund för 30 år sedan när jag var ung och oerfaren och lyssnade på dem jag trodde kunde. Jag blev ganska illa biten i armen! Numera får hunden skulle aldrig få en chans att vakta sin resurs för redan som mycket liten tar jag aldrig något ifrån valpen utan att jag gör en byteshandel = tränar tillit!

Vi fick också lära oss vad begreppet LYDNAD innebär = Man ska göra vad andra vill att man ska göra utan att man själv vill göra det man blir tvingad till.
Usch och tvi för lydnad, säger jag. Tänk om du bestämmer att hunden ska sätta sig en dag men den vill inte. Du har lydnad på hunden och du tvingar den. Tänk om hunden har ont i magen och det gör ont att sätta sig...

Slutcitat!
"Att sätta individen, inte beteendet, i centrum =RESPEKT OCH KÄRLEK!

Rekommenderar dig att läsa Kerstin Malm´s blogg där många tankar vaknar till liv.
http://kmalm.se/blogg/ 

Ja det var en intressant kväll och till helgen blir jag fullproppad med ännu mer nyttig hundfakta.

Nu ska jag gå och mysa med valparna innan jag får se vad resten av dagen kan innebära. Härligt med en ledig fredag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.