En sjuk Chia.

Då var det snart helg igen. 1 dag kvar tills den efterlängtade fredagen som inleder ett par dagar då jag får ha familjen runt mig. Efter helgen är det sportlov och då får jag ha sällskap av sonen ett par dagar till, såvida han inte tillbringar dagarna hos kompisarna. Dock ska han på någon övernattningsgrej måndag till tisdag. Inte lätt att ha en upptagen son inte.

Gårdagen var orolig men oron är lite mindre idag. Det är Chia som plötsligt började uppföra sig väldigt konstigt på morgonen. När vi tog vår obligatoriska morgonpromenad lunkade hon bara fram med väldigt korta steg. Om hon låg och sov och plötsligt skulle resa sig gnällde hon till. Hon var väldigt trött och bara sov. Tittade jag eller tog på henne så skakade hon. Vad sjutton händer???

Hit orkade jag skriva i onsdags. I torsdags hade jag ingen skrivarlust alls då all min energi gick åt till att försöka reda ut vardagen. Mycket ångest över jobbet samt ångest och oro för Chia.

Igår, fredag, hann jag inte blogga då jag hade fullt upp med att behålla morgonens energi så jag fick städat, samt enorm oro för Chia som nu visade riktiga tecken på sjukdom. Det blev ett veterinärbesök för husse och henne på eftermiddagen. Det var med stora tårar jag kramade om henne innan de åkte iväg. Skulle han komma hem med ett tomt koppel??? Jag städade som en tok för att att slippa tänka.

Chia ville inte följa med på promenad på morgonen. Hon ville inte äta, inte ens en god bit skinka och hon ville inte dricka. Hon låg under köksbordet utan att röra sig ur fläcken under hela dagen. När hon rörde sig var hon vinglig och hela kroppen var hopdragen. Att hon hade mycket ont förstod jag men var och hur? Var det levern eller njurarna som strejkade? Hade hon någon muskel eller skelettskada? Frågorna var många. Veterinären kunde konstatera stor smärta i nacken så Chia fick stark smärtlindring och fick följa med husse hem igen. Vi tog blodprov på lever och njurar och dem var perfekta. Chia fick också mycket beröm för sina fina tänder! Härligt med så fin tandstatus vid 10-års ålder. Nä, jag borstar inte tänder på mina hundar men dem tuggar på färska oxrevben i stort sett varje dag.
Hur mår då Chia idag? Mycket bättre! Smärtlindringen från igår verkar fortfarande. Hon följde med husse på morgonpromenaden i sakta lunk. Hon åt sin frukost med bra aptit.
En god frukost.
Hur har då denna skada uppstått? Ja, det har jag inget svar på men jag kan ju tro... Chia är nästan aldrig kopplad när vi är ute på promenader (om vi inte går i stan o dyl). Om vi går där hon måste vara kopplad är det alltid sele som gäller (på alla våra hundar). Skadan har alltså inte uppstått av ryck i koppel eller halsband. Däremot tror jag att skadan kom när jag kammade henne häromdagen, för efter det kom symptomen. Chia har alltid hatat allt vad kamning och omvårdnad heter. Hon blir spänd som en fiolsträng och så var det så klart nu när jag kammade henne. Jag kan bara tänka mig att det hände då och när hon blir återställd kommer jag göra det jag har mycket svårt för att tänka mig göra, klippa ner pälsen. Jag vill inte riskera att hon ska få ont igen och med hennes päls behöver hon en kamning ca 1 gång/månad. Det blir till att införskaffa mig en bra trimmer! Chia´s fina underbara vackra päls :-( men hennes hälsa måste komma i första rum.

Ett tips till dig hundägare. Se till att din hund får äta ur upphöjda matskålar enligt ovan. Jag mitt nöt har haft denna ställning länge men inte använt den (fråga mig inte varför). Jag vet att man skyddar hunden mot nackskador samt magomvridning om hunden får äta sin mat i upphöjd skål. Ibland ska man vakna... Såna här ställningar finns att köpa i de flesta hundbutiker och nätbutiker. Var rädd om din hund! Här ska det köpas in 3 ställningar till så att alla får äta alla sina mål i upphöjda skålar. Sent om sidor ska man vakna suck...

Valparna har nu blivit 2,5 vecka gamla och utvecklingen sker i raketfart! 

  • Man tar sig fram på alla 4 benen, dock ännu vingligt.
  • Man kan ibland både bajsa och kissa på egen hand.
  • Man har lärt sig att sitta upp.
  • Man tar små vakenstunder där man upptäcker världen och varandra.
  • Man har upptäckt att människofingrar är ganska goda att "tugga" på.
  • Man kan höra och hör man konstiga ljud så morrar man dovt.
  • Är man hungrig kallar man högljutt på mamma.
  • Alla har öppnat ögonen och plirar nyfiket mot omvärlden.
Mormor Heidieh är valpvakt medan mamma India är ute och kissar.
 Igår fick valparna flytta ner i köket. Började med en Biabädd men upptäckte ganska fort att valparna blev för varma och det var för trångt så den lilla badbassängen fick följa med ner.

Härligt att sitta och äta frukost och titta på de små trollen. Natten har varit lugn. Har vaknat ett par gånger av att de kallat på sin mamma men jag har inte behövt gå ner. India är så otroligt duktig och tar hand om sina små på allra bästa sätt <3

Dagens vikt, 16 dygn gamla.


 Gul / CHARLIE: Vikt 1406 g.
Blå / ASLAN: Vikt 1086 g.
Rosa / ELVIS: Vikt 1350 g.
Lila / IBB: Vikt: 1368 g.
Röd / RUDOLF: Vikt 1299 g.
Svartvit/ DAISY: Vikt 1252 g.
Svart /HJÖRDIS: Vikt 1066 g.



Valparna har nu passerat den period i livet som kallas för "Neonatalperioden". Denna period går över de första 2 veckorna i livet. Valpens huvudsakliga uppgift är att överleva och behoven präglas av mat, värme, massage och sömn. Man kan likna valplådan vid en kuvös där valpen fortsätter utvecklas utanför tikens kropp. Om valpen varit mer utvecklad vid födseln hade tiken varit tvungen att ha längre dräktighetstid, vilket hade hindrat henne från att skaffa mat mm (om hon levt i det vilda).

Man ser ofta att så små valpar ligger och rycker och ger ljud ifrån sig. Man kan tro att valpen drömmer men ryckningarna beror på "Myeliniseringen" som sker fram till att valpen är ca 7 veckor gammal. Detta innebär att kontakter mellan olika nervceller sker och leder till att hjärnans förmåga att samordna och styra individens reaktioner ökar. Antalet synapser (kopplingar) kan gå från enbart några hundra i antal till upp mot 12000 hos en enskild nervcell under denna period.

Valparna har alltså passerat denna period och går nu in i en ny period, "Övergångsperioden". Valpen är då 14-21 dagar gammal. Utveckling som sker under denna period ser du ovan.

En glad Frigg.

På måndag är det dags att ringa veterinären igen. Frigg ska få sin Herpesvaccination i början av nästa vecka (inom 14 dagar från första parningsdag).
Idag är Frigg på dygn 12 efter första parningsdag. Kroppen börjar formas hos valparna i magen men dem flyter fortfarande runt i livmodern.

Nu är det dags att plocka undan frukost och sen fixa lite med tvätt och städa ovanvåningen. Avslutar med lite valpmysarbilder från igår kväll när mina föräldrar var på besök.

Husse myser.

Jag och goa IBB.
Min kära mamma och sen djupt sovande ASLAN.
 Önskar dig en trevlig lördag. Kramis.







Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.