"Klickerträning fungerar inte på min hund".

Då var gårdagskvällen över. Ska erkänna att jag kände lite pirr i magen eftersom det var så längesedan jag höll en valp/hundkurs. Kände mig lite ringrostig men jag tycker själv att det gick bra. Vi var på plats i tid så jag hann förbereda mig i lugn och ro.

Jag hade en färdig kursplanering som jag skulle jobba efter. Vi instruktörer har kommit överens om att vi ska göra samma övningar under samma vecka för att kursdeltagare ska kunna ha möjlighet att byta kursdag vid t ex sjukdom o dyl. Igår skulle vi träna in valpens namn via 3 enkla övningar, klicka in valparna (lära valpen vad klickljudet betyd, lära valpen jobba och förstå varför ett klick och belöning plötsligt kommer, smackljudet/kontaktljud och lite annat smått och gott. Vi hann med en övning på inlärning av namnet, det var det hela för resten av tiden pratade jag bort :-) . Så klart blev det en presentation där kursdeltagarna fick berätta vem de var och vem deras valp var, de fick också berätta om rasens ursprung. Till min stora glädje hade de flesta deltagarna full koll på det som är så viktigt för inlärningen. Ofta kan rasens ursprungsjobb vara en anledning till saker vi människor tycker hunden gör fel - Varför kan jag inte ha min Vorsteh lös? Den jagar hela tiden och struntar helt i min inkallning... Ja, varför??? Min Border Collie vill inte leka med de andra hundarna, den vill bara vara med mig mig... Ja, varför? Så ska du köpa valp/hund, kolla upp rasens ursprung så vet du vad du kan förvänta dig och vad du behöver lägga massor av krut på redan  i början av inlärningen.

Men vilken konstig valpkurs där man bara gör en enda övning under 1,5 timme, kan man kanske tycka. Betala bara för att sitta på en filt och lyssna... Ja, deltagarna var så nöjda så när de gick hem. Valparna hade fått umgås i början av kursen. De flesta valpar var så klart väldigt tillbakadragna i början, ny miljö, nya hundar, nya människor mm men efter en liten stund släppte de loss. När de lekt en stund hämtade alla deltagarna sina filtar och slog sig ner med valparna i famnen. Jag berättade om varför det är så viktigt att börja en valpkurs så här tidigt, helst vid 8 veckors ålder. Det fanns deltagare som var väldigt osäkra på om det var rätt eller fel att vara där med sin valp som bara var 8,5 vecka. Uppfödaren hade så klart avrått dem. Jag berättade om socialiseringsperioden, skyddet av vaccinationen mm mm mm och när de gick hem frågade jag om de var nöjda och ville komma tillbaka, vad tror du svaret blev???
När vi haft en liten kisspaus utomhus fick deltagarna åter slå sig ner på filtarna med valpen i knäet. Vi har massor av fokus på avslappning på alla våra kurser, detta så viktiga som de flesta valpägare missar. Det var dags att gå igenom ämnet KLICKER. Ett ämne som ofta blir lite infekterat av någon deltagare. "Jag har testat klicker men min hund bryr sig inte om den". Oj oj oj vad jag har hört detta ofta. Plötsligt tog jag fram min klicker och klickade. Tror du att någon valp brydde sig om ljudet? Nä, inte en enda reagerade, varken positivt eller negativt. Varför? Varför skulle den reagera? Ett nytt ljud som inte har den minsta lilla betydelse för valpen. Vi måste så klart lära valpen förstå att detta underbara ljud är mycket positivt = Ett klick och jag blir serverad den bästa belöning jag kan tänka mig.
En film från Youtube där vi lär valpen förknippa ljudet med en godisbit. Man säger att man klickar in valpen. När man tror att valpen förstår gör men ett testklick, om valpen reagerar och börjat tigga är inklickningen klar och man kan börja använda klickern i träningen.

Jag delade ut klicker till alla deltagarna och visade hur de skulle göra med hjälp av en valp från valpkursen. Denna valp hade aldrig varit i kontakt med klickern. Jag klickade in valpen, gjorde testet och den var redo för att börja jobba. Nu var det övrigas tur att jobba MEN... de flesta valparna sov gott i husses/mattes famn. Inte lönt att väcka dem för de orkade inte mer. Bara att vara i den nya miljön, få leka med andra valpar och få göra en övning räckte för deras små huvuden. Vi lät dem sova och jag fortsatte jobba med den vakna, inklickade valpen. Vi lärde in sitt och därefter ligg. Deltagarna blev så imponerade och de såg vilket redskap en klicker är och vad den kan göra med en hund. Ni skulle sett valpen!!! Den älskade det. Alla deltagarna blev så taggade till att börja så idag klickar det säkert i de flesta hemmen :-)

Ännu en film från Yotube som visar på freeshaping (fånga ett beteende som hunden själv erbjuder).
Kolla in den glada hunden. Kolla in hur den tänker och funderar. Jämför denna träning med om jag korrigerar, visar o dyl...
Hur tränar du bort att hunden hoppar på dig med hjälp av klickerträning? Enkelt eller hur? Varför då sätta ett knä i bringan på hunden o dyl?

Jodå visst är jag en "klickernörd" haha, och visst älskar jag att vara tillbaka på min så underbara hundskola. Längtar redan till nästa kurskväll. Då blir det mer träning och mindre prat.

Stackars lilla Frigg som mår så illa. Hon behöver ju äta och jag får inte i henne en enda gnutta mat. Frukosten serverade jag torrfoder uppblandat med god leverpastej, en tugga och hon tackade för sig. Hon som numera äter 3 stora mål mat/dag är inte det minsta intresserad av mat just nu. Men det är som det är och snart är aptiten tillbaka igen.

I morgon blir "mina" små goa underverk hela 5 veckor gamla. De växer och utvecklas. Bara så underbara nu...

Underbara busfrön, 5 veckor i morgon ❤️
Publicerat av Monica Ottosson den 9 mars 2016
Film från i morse.

Nu ska jag ta tag i dagen. Ska börja med att fixa middagen som ska puttra ett antal timmar i min älskade Crock-pot. http://www.mytaste.se/click/index/121394917/malinsdiner.blogspot.se

Önskar dig en trevlig onsdag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Gick åt fanders.