Valpens första 8 veckor.

Fick förfrågan från en lärare vid naturbruksgymnasium om jag ville besvara några frågor ang valpens första 8 veckor hos uppfödaren.

Här är frågorna och här är mina svar! Märk väl att det är så här JAG ser på uppfödning.



Valpens första 8 veckor.

Hur bör en uppfödare ta hand om valparna under deras första 8 veckor?

När alla valparna är födda är det viktigt att se till så både dem och tiken får mycket lugn och ro. Valparna hanteras under dem 2 första veckorna så varsamt som möjligt. I den mån det går undviker vi att lyfta dem från bädden då det känns som om att åka berg och dalbana i mörker (Citat från Lars Fält). Enda gången vi lyfter och hanterar dem ovan marknivå är när dem ska vägas vilket görs 1 gång/dag.
Dem får stanna i vårt sovrum under sina första 2 ½-3 veckor eftersom där är husets lugnaste vrå. Tiken får gå och komma som hon själv vill till sina valpar. Under dem 2 första veckorna flyttar jag in mitt kontor, tv-rum mm i mitt sovrum för att ha ständig koll på valparna. 


Vi kelar och myser massor med valparna under den här tiden. Under denna har vi då och då besök vid valphagen. Detta sker dock beroende på hur tiken tycker om att ha besök mm.  
Valparna får här sin första avmaskning samtidigt som tiken. Avmaskning sker sen varannan vecka fram till dess att dem flyttar.

3-5 veckor.
Nu börjar det blir fart på småttingarna. Vi börjar introducera riktig mat i form av uppblött torrfoder (James Will be loved - valpfoder, Anka o ris) som jag sen mixat till en sörja. Till en början får dem bara smakprov i form av en liten foderkula men efterhand som dem växer blir det mer och mer torrfoder och mindre och mindre di. Jag väljer att inte starta med rå oxfärs utan börjar med torrfoder direkt då jag anser att det blir en onödig avvänjning att arbeta med.
Vid 3 veckors ålder får alla valparna också flytta ner till husets hjärta, köket för att få så social uppväxt som möjligt. Här får dem bo i en stor valplåda som tar upp nästan halva köket. Detta innebär en ganska stor omflyttning av våra möbler men valparna ska ha det bra.



 Från denna tiden är alla besökare välkomna, både stora och små, unga som gamla. Valparna behöver så mycket socialisering som möjligt samtidigt som dem behöver lugn och ro. Vi har stränga krav på att man inte får väcka dem när dem sover. Valparna får också under sina vakna tid vara ute i hela köket tillsammans med oss, våra barn, vår andra hund samt familjens katter. Det introduceras massor utav nya saker hela tiden för att ge valparna så mycket spänning som möjligt när dem är vakna.
Nu är det också dags att låta valparna undersöka utemiljön. Första gången brukar vara en hemsk upplevelse men tiken får dem ganska fort att inse att det är trevligt utomhus.

5-8 veckor.
Nu är valparna ute mer och mer om vädret tillåter. När dem är inne får dem vara i hela köket och hallen vilket ger en ganska stor yta att röra sig på. Dem har olika ställen att lägga sig för att vila på och väljer omsorgsfullt.
Vi kelar och leker mycket med valparna och dem får vänja sig vid att det kommer och går människor, hundar, katter och barn. Adam (vår son) har stor del av socialiseringen av valparna. Att vänja sig vid barn tidigt är viktigt om man ska bli en bra familjehund.
Ibland får valparna följa med ut på kurs om väder och gruppen tillåter. Dock endast i grupper där det är mycket vänliga hundar och där jag har full koll på vaccinering mm. Kontrollen är av mycket stor vikt här. Oftast får dem bara vistas på andra sidan staketet och titta på dem andra hundarna. Åter igen... viktig socialisering.
Under denna tiden packar jag då och då in valparna i bilen och åker och hälsar på vänner och bekanta. Viktigt att valparna känner till vad en bil är samt fått en positiv upplevelse av bilåkning den dagen dem ska åka med sin nya ägare hem.
Jag börjar här lära in ett ljud vid matdags som kan vara bra att ta med sig när valpen flyttar. Jag börjar också klicka in valparna (om inte nya ägaren önskar annat).
Här brukar det bli intensiva besök av valparnas kommande familjer vilket vi uppskattar mycket. Både vi och valpen får lära känna dem.
Vid denna perioden får valparna sin dolda-felförsäkring via Sveland samt registreras hos SKK.



8 veckor - dags att flytta.
Dem här 8 veckorna går enormt fort och det är en helt underbar tid för oss. Njuter av varje minut man får med dem underbara valparna och det fälls många tårar när dem flyttar. Här är det mycket funderande för att rätt valp ska komma till rätt ägare. Vi studerar alla valparna noga och lär oss se deras egenheter och förmågor. Några är väldigt kreativa, några väldigt busiga, några vill gärna bestämma osv. Varje valp har sin personlighet som är viktig att se. Speciellt viktigt att se ev den valp som är lite för försiktig och hjälpa den att komma framåt i självförtroendet. En viktig uppgift för en uppfödare.
Nu ska valparna veterinärbesiktigas av veterinär. Vi använder oss utav en veterinär som är väldigt noggrann och noterar minsta lilla detalj. Vi tycker det är mycket bra för då lämnar vi iväg valpar som är ordentligt genomgångna, friska och krya. Valparna får här också sin första vaccination samt blir chipmärkta. Vi är väldigt glada för vår veterinär. Hon är väldigt varsam med valparna och behandlar dem för den individ dem är. Ingen valp blir rädd för veterinären här inte.


Och så kommer då avresedagen! Den för oss väldigt jobbiga dagen men för valpköparen den väldigt lyckliga dagen. Det är en glädjens dag med många förberedelser;
·         valpen ska få sitt sista bad hos oss
·         klorna ska klippas
·         koppel och halsband ska packas med övriga saker
·         En bit pläd ska klippas ut
·         Det ska gosas och mysas ordentligen med oss 

Vi skriver SKK:s köpeavtal tillsammans med valpköparen och tar en kopia på besiktningsprotokollet till oss själva. Vi går också gemensamt genom den information om valpen som vi skrivit samman. Vi kommer också överens om hur vi gör med ev valpkurs mm. Det är mycket prat denna dag.
Vi sätter oss också ner hela familjen och går igenom hur man lär valpen gå fint i koppel, belöningar, vardagslydnadens grunder mm. I köpet ingår alltså en liten lätt teoretisk valpkurs.
Valpen åker med sin nya familj hem och vi fortsätter hålla kontakten under lång tid framöver.


Vilken betydelse har tiken för valparna?

Tiken har stor betydelse. Det är hon som står för värme och trygghet under valparnas första vecka. Hon ligger konstant hos dem och tar bara en och annan kisstund utanför valplådan. Valparna får dia precis hur ofta och när dem vill. Ligger så gott som ständigt vid spenarna.
När valparna börjar bli lite mer rörliga börjat tiken lämna valplådan lite längre stunder. Detta sker när valparna är runt 1 1/2 vecka. Dem kan då själv reglera sin kroppsvärme och behöver inte dia lika ofta. Efter hand som valparna växer lämnar tiken dem mer och mer.
Ofta får man höra att man ska uppfostra sin valp så som tiken uppfostrar sina valpar. Tiken uppfostrar inga valpar. Enda ”uppfostran” hon gör är när hon ska vänja dem av från att dia. Det kan då låta ganska hårt. Har tiken bestämt sig så ser hon till att få det hon påbörjat igenom. Tiken går aldrig in om 2 valpar bråkar. Hon tar aldrig tag över nacken och trycker ner valpen för att uppfostra den. Hon lyfter heller aldrig någon valp i nackskinnet. Hon biter aldrig någon valp i örat/läppen för att uppfostra. Varför skulle hon? Om tiken tar en liten valp och lyfter i nackskinnet gör hon det för att hon känner sig otrygg och vill flytta valparna. Inget som ska behöva förekomma hos någon uppfödare! Tiken lyfter inte då valpen i nackskinnet vid flytt utan hon biter tag över hela framkroppen på valpen.
Ibland har jag sett att hon vid lek biter valparna i benen när dem är runt 7-8 veckor. Hon biter och håller tills valpen piper varpå hon släpper direkt. Detta måste vara ett sätt att träna bithämningarna. Denna kunskap som är så otroligt viktig för alla valpar och som ägaren sen ska fortsätta träna valpen i. Valpen biter – människan skriker och går därifrån.
Äldre hundar i flocken tränar också valparna. Dem tränar valparna i att försvara sin resurs och ”varsågod”. Den äldre hunden visar valpen att den har en leksak. Morrar när valpen försöker ta och när valpen slutar försöka lämnar den äldre hunden över saken/benet till valpen. Samma sak ska i träna…
En stressad tik ger stressade valpar! Man ska aldrig para en tik som inte har ett önskat temperament. Är tiken inte snäll mot valparna blir inte heller valparna trevliga mot omvärlden. Precis som hos oss människor är det dem vuxna som lär hur man ska uppföra sig utanför flocken.
För att tiken ska behålla sitt lugn tillsammans med valpen är det mycket viktigt att hon har fristäder att ta sig till. Om hon är i ett rum med valparna ( te x om natten) måste hon kunna ta sig upp på en höjd dit valparna inte når henne. Ju mer hon kan bestämma om sitt umgänge med valparna, desto lugnare och tryggare mamma är hon.
 Vårt valprum som används från dem är ca 3-4 veckor om natten. Dagtid i kök, vardagsrum – där vi andra är.

Ska valpar få träffa andra hundar under sina första 8 veckor?
Jag personligen låter övriga hundar i vår flock träffa valparna när tiken själv tillåter. Dem flyttar ner från vårt sovrum när dem börjar bli nyfikna på omgivningen och tiken visar att hon inte vill ligga så mycket uppe hos dem. Flockens andra hundar visar då intresse och söker sig sakta fram mot valpkorgen. Tiken visar när hon tycker det är ok och här får hon helt och hållet bestämma. När hon sagt ja är både valpar och hela flocken tillsammans.
Jag låter valparna träffa hundar utanför flocken från det dem är 6 veckor gamla. Men endast hundar jag litar på och som jag vet är friska från sjukdomar. Då får valparna umgås med hundarna små korta stunder så ofta det går. Detta för att det är så viktigt att dem tidigt får lära sig att kommunicera med olika individer. Dock sker allt under väldigt noggrann övervakan från mig och tiken.
Många uppfödare säger att valpen inte får träffa andra hundar innan dem är 12 veckor och fullt vaccinerade. Fel enligt mig! Man har då missat enormt mycket tid av socialisering med andra artfränder. Fram till att valpen är 12 veckor pågår den största socialiseringsperioden i valpens liv samt att fram till 15 veckor pågår den viktiga ”lekläraperioden”, dvs tiden då valpen leker för att lära sig ta hand som sig som vuxen.
Valpen har skydd via moderns antikroppar samt första vaccinationen. Andra vaccinationen är enl. veterinärer jag pratat med, enbart en säkerhetsåtgärd ifall första vaccinationen inte skulle tagit ordentligt. Valpen är alltså skyddad mot dem smittsamma sjukdommarna man är så rädd för. 


Hur ska valpköpare och besökare uppträda mot tik och valpkullen?

När tiken tycker att besök är ok tar jag emot besökare till valplådan. Detta varierar från tik till tik. Är man bra på att läsa av sin hund vet man också när det är ok. Ena tiken kan tycka det är ok när valparna är endast en vecka gamla och en annan när dem är 3 veckor.
När det kommer besökare är det viktigt att dem först träffar tiken. Redan där ser man om hon kommer släppa besökaren till valplådan eller inte. Jag anser dock att om man har en tik som visar aggressivitet mot främlingar är hon ingen bra tik att ta valpar på. Besökaren ska låta tiken ta första intiativet och hälsa helt och hållet på tikens villkor.
Därefter går man tillsammans fram till valplådan och låter tiken inta den först, besökarna sätter sig utanför och jag mellan tiken och besökaren. Ingen besökare får plocka upp en valp ur valplådan på egen hand. Ingen besökare får heller hålla en valp om denna inte sitter ner (risk för att tappa). Jag lyfter valpen till besökaren som får hålla så länge valpen inte visar obehag. Vill tiken kolla läget får hon gärna göra det men ofta ligger hon tryggt kvar hos valparna och på avstånd håller koll.
När valparna är mer rörliga och livliga får besökarna sitta på golvet hos tik och valpkull. Då brukar tiken gå och lägga sig någon annanstans och bryr sig inte det minsta. Tror nog hon tycker det är skönt att slippa från dem små en stund.



Hur är det önskvärt att uppfödaren tränar valparna?

Jag tycker att uppfödaren ska göra vad denna kan för att lära valparna att man KAN göra sina behov utomhus. Dock kan man aldrig göra dem helt rumsrena eftersom det tar upp till 6 månader innan valpen kan styra sina behov. Gör valpen ifrån sig utomhus berömmer uppfödaren valpen för VAL AV PLATS för att göra sina behov. Att göra sina behov gör valpen både med och utan beröm J
Jag tränar också valpen till att inte bita i händer och byxben. Detta gör jag genom att träna bithämningarna samt att jag står still om valpen börjar bita i byxorna.
Om valpköparen bestämt namn på valpen tränar jag även detta då det underlättar för valpköparen i framtiden.
I övrigt tränar jag valpen mentalt. Valparna får lösa problem, upptäcka nya miljöer, nya underlag mm. Just problemlösningen främjar tillväxten av hjärnan. Detta har valpköparen stor nytta av när dem framöver vill arbeta med valpen. Valpen får också känna på olika höjder, vara ensam i nytt rum, leka med äldre hundar i flocken för att lära sig kommunicera. Mental träning hos valpen under tiden den bor hos uppfödaren skapar livets ryggsäck hos uppfödaren. Denna ryggsäck fyller sen valpköparen under valpens uppväxt. Det är superviktigt att uppfödaren skapar en vattentät ryggsäck…


Ja, så här går det till på Lightschaps Kennel.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej, läste ditt sätt att "fostra/ha" valpar. Vilket var för mig ngt helt nytt. Vet inte om det beror på vad det är för hundras?
Själv har jag Pomeranian & de bor skyddat i mitt sovrum under hela valp perioden. Det är lugnt, tryggt & tyst. Givetvis så kommer det till ljud senare som tex man behöver dammsuga. Även min tik vill att det bara är hon och jag. Några besökare är absolut inte välkomna förutom barnen som är äldre & husse. En tik vaktar på sina tikar, vissa tikar kan bli väldigt aggressiva. Det är även pga infektionsrisk som ingen mer än familjen som får vara i närheten av valparna. Så vid 6-7 veckors ålder börjar jag introducera dom mer för det du gör mycket tidigare än jag.
För mig gäller det att min tik känner sig så lugn & trygg som möjligt & av min erfarenhet har jag fått väldigt lugna valpar. Inga barn som springer omkring lr hojtar. Pomeranians är även ingen första hund och helst inga barn under 10 år.
Men vi gör alla olika & vad som känns & märks passa i ens liv.
I bådas fall är det hunden i första hand, annars bör man nog inte hålla på med uppfödning. Iaf roligt att läsa att vi alla gör olika. Vänligen Madelin

Populära inlägg

Tikens löp.

Gick åt fanders.