Tikens löp.




Löpning är benämning på den tid då en tik kan paras
En tik löper första gången när den är 6-12 månader gammal, storvuxna raser något senare. Även individuellt och ärftligt när och hur ofta en tik löper. Tikar fortsätter löpa livet ut och kan få valpar när de är mycket gamla. Tikar löper vanligen två eller tre gånger per år.
Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp.
Det första och det andra löpet kan vara kortare eller längre än vad som senare räknas som normalt. Detta är vanligt och beror på att könshormonerna inte riktigt har börjat fungera som dom ska.
Många gånger har tiken ingen ägglossning vid det första löpet.

Innan första löpet kan tiken:
*Få ökad aptit
*Kissa ofta eller inte alls (utomhus), kan till och med bete sig som om hon inte vore rumsren.
*Slutar kunna ett inlärt kommando, ibland kan det kännas som om hunden helt slutat kunna något alls. Slutar lyssna och beter sig allmänt frånvarande
*Kan bete sig överdrivet stressad eller överdrivet slö
Max och Heidieh under hängning.
Tikens beteende brukar förändras nämnvärt efter att löpet startat och hon ”hittat sig själv”.

Förlöpet räknas från första blödningsdagen fram till dess att tiken är villig att para sig.
Förlöpet varar i genomsnitt i 9 dagar men kan variera på 4-16 dagar.
Under denna period bildas äggblåsor på äggstockarna. Äggblåsorna innehåller de ägg som släpps vid ägglossningen och producerar löphormonet östrogen.
Hon dricker mycket och kissar oftare än vanligt.
Blir väldigt svullen där bak (vulvan).
Tiken förändras ofta i humöret, blir rastlös och okoncentrerad.

 
Höglöpet är de dagar när tiken är villig att para sig. Perioden varar i genomsnitt 7-9 men kan variera på 4-12 dagar.
Blödningen avtar gradvis och färgen övergår till att bli mer halmgul än röd.
En del tikar kan fortsätta att blöda även under höglöpet men det är inget att oroa sig över.
Tiken är fortfarande svullen i vulvan men betydligt mjukare än under förlöpet.
Ett bra sätt att kontrollera om tiken är i höglöpet är att försiktigt stryka henne över baken och runt svansroten. Är hon då villig att paras kommer hon att föra svansen åt sidan och höja upp baken. Om du planerar för valpar och har utsett en hanhund är det inte säkert att din tik släpper till honom fast hon är i höglöp, hon har också en egen vilja i att bestämma "rätt" partner. Enligt lag är det inte tillåtet att tvångspara hundar, vilket dock tyvärr förekommer!

Sedan går vi vidare till efterlöpet.
Efterlöpet inträder när tiken inte längre är parningsvillig. Perioden varar i cirka 2 månader om tiken är dräktig, annat fall något längre. Hos dräktiga tikar utvecklas fostren under den här tiden och perioden avslutas med att tiken får valpar.
Under efterlöpet är dräktighetshormonet progesteron högt även om tiken inte är dräktig. Det innebär att tikar som inte är parade ändå kan uppträda som om de är dräktiga och visa tydliga dräktighetssymtom (skendräktighet).
Skendräktighet har sitt ursprung från hundarnas tidigare vilda flockliv. I en vild flock är det bara alfatiken som paras och får valpar samtidigt som alla tikar i flocken löper och blir skendräktiga. På så sätt kan övriga tikar ta hand om valparna och föda upp dem även om alfatiken skulle avliva under förlossning eller digivning. Skendräktighet har alltså en biologisk förklaring även om vi kan tycka att det är en besvärlig period.

UTEBLIVEN LÖPNING.
Det finns tikar som aldrig börjar löpa eller upphör att löpa efter att ha löpt på ett normalt sätt. Orsakerna kan vara många till exempel nedsatt sköldkörtelfunktion. sjukliga förändringar, missbildade könsorgan, extrem utfodring eller extremt hårt arbete.

TYST LÖPNING.

Vissa tikar kan löpa utan att blöda eller blöda så lite att det inte märks. När de är i höglöp parar de sig ändå med hanen precis som vanligt.

DELAD LÖPNING.

En del tikar kan dela upp sin löpning i två avgränsande perioder.(Split östrus).
Det innebär att hon har ett förlöp då hon börjar blöda och visar andra typiska tecken på att löpa, men att hon slutar tvärt efter några dagar för att efter några veckor senare åter sätta igång.Då har hon ett helt normalt löp.

FÖRLÄNGD LÖPNING.

Med förlängd löpning menas att tikarna blöder längre än vad som kan anses vara normalt. Hos unga tikar kan ibland det första löpet vara förlängt eftersom de inte har någon ägglossning. Vid utebliven ägglossning fortsätter äggblåsorna på äggstockarna att producera löphormonet östrogen under en längre tid.

Om medelålders och äldre tikar blöder längre än vad de brukar göra, kan det vara tecken på infektion i livmodern(pyometra)eller tumörer i slidan. Båda sjukdomarna är väldigt vanliga och kan behandlas med gott resultat.

LIVMODERINFLAMATION (PYOMETRA)
Pyometra eller livmoderinflammation, är en hormoniell sjukdom där tiken oftast får en varfylld och förstorad livmoder. Pyometra är en av de vanligaste sjukdomarna hos tikar, ungefär var fjärde tik drabbas innan den har fyllt 10 år. Det är en allvarlig sjukdom som leder till döden om den inte behandlas.
Den dominerande bakterien som uppträder i dessa sammanhang är
Escherichia coli, vilket är en vanlig tarmbakterie.

Sjukdomens förlopp kan variera men oftast märker hundägaren det på att tiken får bruna eller röda illaluktande flytningar 2-3 månader efter ett löp. Tikens allmäntillstånd kan också vara påverkat, hon är trött och slö, har feber, minskad aptit, kräkningar, diarré, ökad törst och kissar oftare. Alla hundar har dock inte alla symptom så ibland kan det vara svårt att misstänka livmoderinflammation i första skedet.

Den vanligaste behandlingen mot livmoderinflammation är att kirurgiskt operera bort livmodern och äggstockarna. 


Författare: Dottern Sara, valpinstruktör på Bonizas Hundskola

Kommentarer

Kram sa…
Under rubriken skendräktighet bör det stå avlida inte avliva. ☺️

Populära inlägg

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.