Slappedag ger resultat.

Godmorgon!

Det har åter varit en lugn natt även om gårdagskvällen var ganska orolig. Mycket vankande fram och tillbaka, ut och in och mycket flåsande. Tog tempen ett par gånger men det höll sig runt sina 38 grader. Det är alltså dräktiga Heidieh jag talar om. Trodde inte det skulle bli så mycket sömn och oron skulle fortsätta genom natten men jag hade fel. Hon har sovit som en stock ända tills min klocka ringde i morse. Min sömn har väl också varit ok. Vaknade vid min vanliga tid, 02,30 men somnade ganska snabbt om. När det var dags att stiga upp kände jag mig väldigt pigg och utvilad, trots att jag låg och lyssnade på min bok till ca 23,30. Så nä det har ännu inte anlänt några valpar :-) Vi får fortsätta väntar, vilket jag gärna gör eftersom det är ganska tidigt att föda ännu.


India hade vilodag igår. Trots en tråkig och sysslolös dag däckade hon så här så fort jag satte mig i soffan. Det har varit ganska mycket aktivitet för henne dem senaste dagarna. Jag får ofta dåligt samvete för att jag inte hinner träna så mycket om dagarna med mina hundar. Alla andra är så flitiga tycker jag. D skällde på mig igår kväll för detta. Fick mig att fundera lite... OM jag hade tränat lika mycket om dagarna som många andra gör med sina hundar hade mina hundar varit totalt utslitna vid det här laget och India hade varit sönderstressad. Jo, så är det nog faktiskt. Dem är med på kurs nästan varje kväll där dem jobbar ihärdigt i minst 2 timmar. Vi tränar dagligen på våra promenader. Det är ofta andra hundar hemma hos oss eller så åker vi ut med andra hundar på andra ställen. Tror att mitt samvete ljuger för mig. Mina hundar har nog inget tråkigt liv :-) och dem kan mycket mer vardagliga saker än vad många andra hundar kan som kan en hel uppsjö med konster.
  • Dem kan sitta vid matbordet utan att tjuva.
  • Dem kan vara lösa på promenaderna utan att jag behöver ha minsta lilla oro för att dem ska jaga eller sticka iväg på egna rundor.
  • Dem är 99% på inkallning
  • Dem jobbar med mig precis var jag än önskar
  • Dem smiter inte ut genom en öppen ytterdörr utan lov
  • Dem tuggar inte sönder saker.
  • Dem kan vara ensamma hemma utan minsta lilla problem
  • Dem är inte till något problem alls när vi har gäster
  • Dem hoppar på oss och våra gäster för det är tillåtet från vår sida.
  • Dem kan en massa lydnadsmoment, dock inte i tävlingsklass.
  • Dem tränar agility, rallymix samt är instruktörshundar vid våra valp och vardagslydnadskurser m fl.
  • Dem kan gå lösa under våra kurskvällar utan att störa övriga ekipage (India är dock under inlärning ännu och glömmer sig ibland. Vad kan man begära av en på 9 månader?).
  • Dem kan möta hundar på promenad utan att fara ut mot hunden, skälla på hunden. Tittar och passerar.
  • Dem kan möta andra människor på promenaden utan att bry sig om dem.
  • Dem ställer aldrig till bråk med andra hundar och kan umgås med alla som kan umgås med hundar. Oftast även dem som har problem med andra hundar. 
Jo, mina hundar är nog ganska tränade när jag tänker efter :-) Dem får nog fullt tillräckligt med träning, mental stimulering och fysisk aktivering ändå. Bara mitt samvete som aldrig är nöjd...


I går blev det som sagt vilodag för India eftersom hon visade så starka stressymptom på gårdagens morgonrunda. Hon var rädd för allt och gick upp i stress vid minsta lilla händelse. Ett typiskt tecken på att hunden behöver varva ner. I går fick hon verkligen varva ner. Hon hade en otroligt tråkig dag där det inte hände mer än morgonrundan och en och annan tur i trädgården samt dem vanliga kissrundorna runt ägorna. Vi tränade inget, vi lekte inget, vi gjorde ingenting. Hon vilade och tuggade lite på ben. Vilken skillnad det var på morgonens runda. Gick samma runda som igår och idag var barnen på skolgården åter väldigt intressanta. Dock var den mötande hunden lite läskig men inte som igår. Hon hälsade glatt på Adams kompis som vi även idag mötte på stigen. I dag blir åter igen en vilodag då stressen behöver sjunka lite till i den hormonstinna kroppen. Ett tips till er som märker att er hund är förändrad åt det negativa hållet. Ta några vilodagar!!! Det här är extra viktigt under utvecklingsperioderna, 7-10 mån + 17-22 månader, då hunden blir fysiskt och psykiskt könsmogen. Lär dig se hundens symptom på negativ stress så du kan åtgärda i tid. Hunden SKA ha tråkiga dagar. Den SKA inte ständigt ha full aktivitet. Vilodagar är lika viktiga för hunden som för oss. Det finns ju en anledning till att vi har helgdagar... Vi måste lära hunden att tråkiga dagar är helt ok och lära den att njuta av lugnet.

Heidieh dygn 56.

Oj vad tiden går. För varje dag blir jag mer och mer nyfiken på vem som gömmer sig där inne i magen. Vilka färger har valparna? Hur många är dem? Hur många tikar resp hanar? Mår alla bra? Kommer förlossningen att gå bra, helt utan komplikationer? Kommer det gå snabbt eller bli långdraget? Frågorna är många och jag funderar och funderar och vet att jag får svar tids nog. Kan ju inget annat än att vänta :-)

Hon har det väldigt jobbigt nu. Magen är tung och så spänd. Ser nästan ut som om den ska spricka när som helst.

Dagens mått:
  • mage: 80 cm (när förra kullen föddes: 75 cm, 8 valpar)
  • midja: 78 cm (71 cm)

Oj säger jag... vilken skillnad på måtten!!! Förra kullen är född som i morgon och förlossningen startade som i natt vid 21-tiden och första valpen kom runt 23 ca. Läste bloggen för idag och hon uppvisade samma beteende som hon gjort hittills idag, inget konstigt. Vi får se hur denna dagen slutar :-)

Hon har ätit sin frukost med så där aptit. Så länge jag matade henne med färskmaten på sked åt hon. Mer intressant var inte maten. Precis som idag vid förra dräktigheten. Hon följde lugnt med på promenaden, precis som förra gången. Med förra gången i huvudet tar jag en väldigt lugn dag idag med mycket vila. Risken är väldigt stor att det inte blir någon sömn i natt. Risk och risk.. chans ska jag kanske skriva :-)

Från igår räknas valparna vara helt levnadsdugliga utanför livmodern. Vi är i hamn och förlossningen är välkommen när som.

Vecka 9
Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.
Från ca. 56:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern .
Tiken bör senast en vecka innan födsel introduceras till ett eget ställe där hon ska föda, bäst är en välinrättad valplåda, här vill hon kunna göra något av den naturliga nästbyggningen, som många tikar gör 2-4 dygn innan födseln. Det består i att samla ihop trasor och eventuellt river och gräver hon i valplådans botten.

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenmuskulaturen avslappnas. Hos en del tikar kan det vara mjölkspänningar flera dygn innan valpning. Före valpning blir hon orolig och rastlös, och hon kan ha värk eller öppningsvärk. Dessa värkar pressar vattenblåsan från den första valpen ned i födelsegången.
Födelsevägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärken sätter i gång.
Under detta skede kan vattenblåsan vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut ur slidan. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln.
Öppningsperioden tar ca 4-6 timmar, men kan i vissa fall ta upp till ett dygn.

För att bättra kunna förutsäga den exakta dagen, kan man starta denna vecka med att ta tikens temperatur 2 x dagligen (morgon och kväll). Temperaturen tas genom att föra in en termometer ett par cm. in i ändtarmen, då får man en överblick över hur tikens temperatur svänger normalt. När det konstateras ett temperaturfall kan man med fördel ta temp. med 3-4. timmars mellanrum.
När temperaturen ligger ca. 1 - 1½ grad under det normala vid flera mätningar med någon timmes intervall, vill valpningen troligen sätta igång inom 12-24 timmar.
Tycker att hennes mage har sjunkit lite mer bakåt och neråt idag. I går såg jag också en del kladd runt slidan vilket KAN vara en del av slemproppen. Var lite väl mycket kladd för att vara dem vanliga sega flytningarna som kommer som en sträng efter att tiken kissat. Spekulationer, spekulationer och åter spekulationer :-) Livet är mycket spännande just nu.

Jag kommer hålla er valpköpare uppdaterade om allt som händer under dagen och dagarna fram till förlossningen. Vill att ni ska kunna vara så delaktiga i det hela som möjligt. Vill att ni nästan ska känna det jag känner under väntan och förlossning. Valparna som ska komma till världen är ju inte mina, dem är era! Jag hjälper dem till världen, ger dem den bästa starten under tiden jag har äran att få låna dem. Därför tycker jag att denna blogg och den tid jag lägger ner på mitt skrivande är så viktigt. Vet att ni uppskattar det, fick jag massa bevis på igår via mail, och därför ökar min motivation till att fortsätta.

Under tiden jag väntar skriver jag på mitt kompendium till mina rallymixdeltagare. Jag skriver, äter och myser med mina älskade hundar.

Heidieh med dottern India på morgonpromenaden.
OM Heidieh orkar och vill i eftermiddag kommer vi gå ut på en liten promenad i vårsolen. Ja, det är faktiskt riktig vårkänsla här i Skåne. I går var det riktigt härligt på vår kökssida och jag kände en stor längtan efter att ta en filt runt axlarna och sätta mig på en stol för att sola ansiktet. Men när jag stått där ute någon minut insåg jag att jag nog var för tidigt ute. Det var inte så varmt som jag önskade :-) Jag får nog vänta ytterligare någon vecka. Åhhh vad jag vill ha vår nu!!!

Nu ska jag ta tempen på Heidieh. Önskar dig en trevlig onsdag, Lilllördag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.