Svansen

Så här står det i Svenska kennelklubbens rasstandard för Schapendoes.
Svansen skall vara lång, välbepälsad och ha fana. Sättet på vilket
svansen bärs är karakteristiskt för rasen.
 I vila skall svansen hänga rakt ner, men i trav skall den bäras ganska högt och svänga från sida till sida i en lätt bågform. 
I galopp skall den bäras rakt utsträckt och i hopp användas som roder. När hunden är uppmärksam får svansen ibland lyftas högt. Den får dock aldrig bäras styvt upprättstående över rygglinjen.
 
Jag fick en fråga i kommentar om varför jag vill träna upp svansen på min schappe när den ska enligt standard hänga rakt ner i vila. Jag fick en fråga och därför fortsätter jag mitt "tjat".

Svar: Jag tycker att min hund ska ha uppmärksamhet på mig och utföra ett aktivt arbete med det  den gör när vi är inne i ringen och då säger rasstandarden att svansen då får lyftas högt. Jag vill inte ha någon hög svans, jag vill ha en svans som är lätt lyft utifrån kroppen då jag tycker att hunden får en helt annan kroppsställning då. En hund som visar upp sig i ringen är ju inte i vila, den är under ett arbete. Den gör ett aktivit jobb - den visar upp sig. Vilar gör den när den kommer ut ur ringen. Utställning är för mig ett arbete tillsammans med min hund liksom lydnadstävling/träning, agiliti, rallymix och annat man gör tillsammans med hunden. Utställning behöver en träning liksom alla andra trix och pyssel man gör tillsammans med hunden. Att visa upp sig är inte enligt mig en medfödd konst för en hund.


 Så tycker jag och det håller jag hårt vid. Var och en får tycka vad den vill och stå för var vad den tycker. Jag tycker att var och en har full frihet att tycka vad den vill. 

Jag har alltid fått "Välvisad" i kritiken när jag visar Chia pga hennes hållning och svanshållning. Här ser hon aktiv och uppmärksam ut. Hon arbetar aktivt med att visa upp sig. Hon är så socialt trygg och har tränat in en snygg uppvisning.

Min fina Chia - Excerno Cocheta Does - eget foto

Jag tycker att svansen visar på aktivitet, modighet och allt annat en Schapendoes ska uppvisa för att vara rastypisk.



Ovan har vi Alize som inte alls tyckte att hon ville delta i en uppställning denna gång. Jag tycker inte hon ser uppmärksam eller rastypisk ut i sitt temperament här. Hon ser ut att vantrivas och hade jag varit domare här hade hon åkt ut. Det här tycker inte JAG är någon snygg uppvisning. Det här inte rastypiskt. Den här hunden ser inte ut att vara alert, vaksam, glad, livlig och aktiv. Den här hunden ser ledsen och lite försiktig ut vilket inte en Schapendoes ska vara. I mitt tycke alltså!

Rasstandard  - Uppförande, Karaktär:

Schapendoes skall vara en normalt och harmoniskt byggd vall-
hund, till karaktären uppmärksam och modig. Rasen skall vara
alert, vaksam, glad, livlig, vänlig och aktiv. Den är mycket tillgi-
ven och trogen människor den känner
Detta uppvisar dessa hundar tycker jag:


LS Vida som tyckte det var kul att visa upp sig.



En snygg, aktivit, uppmärksam Alize. Perfekt uppvisning i mitt tycke.

En aktiv och uppmärksam Milou. Skulle vilja ha bakbenen lite mer utsträckta men han uppvisar enligt mig en rastypisk Schapendoes.

Det här visar inte denna hund på just denna bilden nedan...

LS Milou som verkligen följer rasttandarden på alla sätt utom när just denna bilden skulle tas. Dock är jag glad över att ha den som förslag.
Nu har jag beskrivit vad JAG tycker och känner och hur JAG tolkar rasstandarden. Detta är inte kritik till någon på något sätt. Jag vill bara berätta vad JAG jobbar för med mina hundar. Jag lyckas inte alltid men har jag tränat och socialiserat har jag i alla fall gjort vad jag kunnat. Hur resultatet än blir på mina utställningar älskar jag ändå mina hundar mest i världen. De är de finaste hundarna på jorden för mig och jag är så stolt över dem med eller utan en massa titlar mm. Det är mina hundar och det är mitt liv. Meningen med mina utställningar är att både jag och hundarna ska ha skoj och göra ett jobb tillsammans. Vi är aktiva tillsammans och då ska hunden visa upp sig på ett aktivt sätt. Andra tolkar rasstandarden på annat sätt och jobbar för att visa upp sig på annat sätt. Hur man gör och vad man gör är upp till var och en. Jag gör så här...

Anledningen till detta inlägg är att jag ville besvara kommentaren till mitt förra inlägg :-) samt berätta HUR JAG tolkar rasstandarden. Varför jag väljer att träna in en "lyft" svans på mina hundar. Ett svar på frågan jag fick som kommentar till tidigare inlägg. Hur JAG vill visa upp MINA hundar.

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.