Ändrade planer.

Godmorgon!

Denna dag verkar bestå av en hel drös med ändrade planer.

Ändring nr 1:
Sonen går på något som heter PlojSkoj efter skoltid på onsdagar. I dag när det är skollov skulle gruppen göra en utflykt till Malmö för att gå på sjöfartsmuseet och bio. Han skulle enligt inbjudan befinna sig på tågstationen kl 9.15 i morse. Vi steg upp i god tid och fixade med matsäck, varma kläder och allt annat som ska ordnas inför en utflykt. Glad i hågen och med gott om tid bänkade han sig framför tv:n och jag vid min dator. Telefonen ringde och i andra änden av luren finns en stressad tjej som presenterar sig och frågar var Adam blir av. Tåget går ju snart!!! VAD??? Klockan var 8.45 så det var ju gott om tid! Men oj, de hade missat att meddela Adam att de ändrat tiden. Shit!!! Tittar på klockan och inser att det inte finns en chans för mig att få honom till stationen innan tåget går, så jag får köra honom till stationen där tåget gör nästa stopp - Eslöv. In med ungen i bilen och den röda faran fick rulla så även hjulen blev röda. Aj, inte alls bra... men vad gör man inte för att låta sonen få sin önskan uppfylld? Vi hann med tåget och alla var glada. Jag fortsatte min färd mot affären för att fixa lite frukostbröd. Jag slog på stort - en räkmacka som hade 1/2 priset :-) En god kopp kaffe och denna macka gav mig en bra fortsättning på en dag som verkar gå i rallyfart.

Ändring 2:
Fina goa Fei, min Fei som jag har ute på foder hos Lina med familj. Fei som skulle få sin första valpkull till våren. Fei som skulle paras med en så fin hane.

Veterinärdata
Undersöknings datum Veterinär / Klinik Resultat
2013-10-25 Näset Veterinären ED ua (0)
2013-10-25 Näset Veterinären HD grad C

 
India, HD grad A på båda. (förslag på hur det kan se ut)

Jag höftledsröntgar (HD) och armbågsröntgar (ED) alltid mina tikar då jag vill veta att de har friska leder. Det har jag alltid gjort och det kommer jag att fortsätta med. Schapendoes har väldigt små problem med HD och ED, men jag anser att om vi aldrig kontrollerar våra avelsdjur kommer det ju en dag bli ett problem. Så tänker i alla fall jag. Grad C och kanske även D syns inte utanpå hunden så hur vet vi då om vi avlar på just detta? Att ett av föräldradjuren har grad C och jag parar med en med grad A kan absolut vara helt ok. Men om ingen av djuren är röntgade, hur vet jag då att jag inte parar 2 med grad C??? Det kan ju inte vara sunt att dubbla problemet. Jag har alltid mina tikar röntgade och jag kan absolut para en tik med A eller B med en icke röntgad hane men jag skulle aldrig para 2 icke röntgade föräldradjur. Jag har också i huvudet att jag kan para 2 individer med grad A eller B och ändå i kullen få fram en individ med grad C, D, E. En friröntgen (A eller B) av föräldradjuren är ingen garanti men jag har i alla fall gjort allt vad jag kan. Jag vet vad jag har i min egen uppfödning. En tik med HD C-E går inte till avel i min uppfödning.

India, ED grad 0, ua på båda. (förslag på hur det kan se ut)
När det gäller armbågarna (ED) bör det vara 0, ua, för parning. Mitt krav är att minst 1 av föräldrarna är friröntgade. Åter igen ingen garanti för avkommor med ua men jag har gjort vad jag kunnat. Pålagringar, vilket är det som är graden vid ED-avläsningen, kan uppstå på många sätt. Ärftligt, skada, för snabb tillväxt osv och hur vet man vilket? Därför tar jag inte ED-resultatet lika allvarligt som HD-resultatet men jag skulle ändå inte para någon tik med grad 1 - lindrig pålagring eller högre. Det hade inte känts bra i hjärtat även om det är helt ok. Åter igen, parar jag en tik med ua med en hane med samma eller icke röntgad, har jag gjort vad jag kunnat. Jag har inte dubblat graden.

Detta är MIN syn på saken. Jag kan absolut inte allt om vad som orsakar HD/ED problem men jag gör det som känns rätt i min kropp. Jag gör det som känns mest rätt för oss. Jag gör det som jag själv tycker känns rätt om jag ska köpa en valp. Minst en av föräldradjuren ska vara friröntgade så jag är säker på att jag inte dubblar en HD/ED defekt. Då tycker jag det känns väldigt bra.

Ja, varför skriver jag nu detta då? Jo, som du ser ovan har vår fina Fei fått HD C på båda sina höfter och i detsamma bestämde vi oss för att hon i o m detta inte kommer gå i avel. Det blir inga Lightschapsvalpar efter Fei. Ledsamt men för oss ett helt rätt beslut. Hade absolut kunnat para henne med en hane med A-höfter men det hade inte känts rätt. Fei faller alltså idag ifrån vår härliga flock och går över i matte Linas ägor. Detta känns så rätt så. Vilken tur att vi la pengar på denna röntgen innan vi parade henne.

Detta innebär ändrade planer i vår uppfödning under det närmsta året.

Ändrade planer 3:
Ikväll skulle vi ha valp- och fortsättningskurs i Eslöv. Men det blev ändrade planer då gården vars ridhus vi hyr in oss i, fortfarande är strömlös efter Simones framfart. Vi har inte heller ström på våra träningsplaner så vi kan inte vara här hemma vid heller. Det blir alltså ingen kurs ikväll. Det blir ännu en lugn semester kväll tillsammans med nära och kära.

Ja, det är de ändrade planerna hittills...

Dräktig Elza, dygn 49.

Denna lilla tik börjar likna ett hängbukssvin :-)

Hon bär sina valpar på ett helt annat sätt än vad hon eller våra andra tikar gjort tidigare. De brukar växa ut åt sidorna men Elza växer bara neråt. Snart hänger nog magen i marken tror jag.

Idag är det mellan 9-13 dagar kvar innan valparna bör titta ut. Jag är sååååå nyfiken på hur många där är och vilket kön. Jag vill veta! Spänningen är olidlig :-) 9-13 dagar, det är ju inte alls många dagar! Nu blev jag lite nervös :-)

Hon har börjat bli lite kinkig med maten. Hon äter så lite men ack så ofta. Om jag tänker efter är hon kanske inte så kinkig :-) Förmodligen får hon i sig vad hon ska på sina 4 mål färskfoder om dagen.

Från nu kan det vara möjligt att känna små lätta rörelser från valparna i magen. Jag satt igår med handen på magen men nä, jag kunde inte känna något, men snart kan jag sitta där och känna deras livfulla sparkar med benen och bockande med huvudena. Den känslan är bland det underbaraste jag vet.

På måndag är det dax att ge henne andra och sista herpesvaccineringen. Det känns bra att jag fattade detta beslut om att göra detta denna gången. Känns tryggt.

Nu kallar semesterplikterna! Jag ska fixa tvätten, bädda och sen fundera ut vad jag ska laga för middag. Har tagit upp blandfärs ur frysen men fantasin är helt tom.... Får fundera medan jag viker tvätt.

Önskar dig en trevlig onsdag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.