2 veckor

Godmorgon!

Sitter här vid mitt frukostbord efter att ha tagit en liten sovmorgon och varit ute på en frostig morgonrunda med frostglada hundar. Tror faktiskt att detta var första gången som det låg frost kvar på marken efter att dagen blivit ljus. Det var riktigt mysigt när det knastrade under fötterna när vi gick i gräset. Tänk om det nu kan få frysa på ordentligt så jag slipper ha ett jordstampat golv inomhus. Hade varit helt underbart om jag kunde få njuta av ett välstädat hem i mer än 5 min om fredagarna :-) Men äh, vem bryr sig egentligen? Bara hundarna mår bra så bor jag gärna med jordstampat golv faktiskt. Men lite lite skönt hade en frusen mark nog ändå varit ;-)

Tiden går och nu är det inte ens en månad kvar till julafton. Var har detta året tagit vägen? Vi skulle ju göra så mycket under detta året som skulle bli så bra. Har det blivit bra? Tja, det har varit som alla andra tidigare år, varken bättre eller sämre. Har vi hunnit med vad vi tänkt oss att hinna med? Nä, absolut inte. Väldigt långt ifrån faktiskt. Men vi har hunnit med något väldigt väldigt gott... Vi har hunnit med att föda upp ett par valpkullar med helt underbara individer, som förgyller sina familjers dagar. En av dessa valpkullar fyller idag hela 6 månader.

Lightschaps Lilium ...

Mamma: Carnac´s Jolly Jinti / Alize
Pappa: Jolly Bob av Ulfsäter (samma pappa som nuvarande valpkull)

4 stycken underbara godingar!
Grattis på 1/2 årsdagen!!!!

Som sagt, tiden går och idag fyller den fina Tulpankullen hela 2 veckor. Jag förstår inte att jag haft dessa småttingar hos mig i hela 2 veckor redan. Jag vill inte heller förstå att de ska lämna mig om ynka 6 veckor ;-( Dock ska en utav småtjejerna stanna kvar så det känns inte lika hårt som det brukar.


Småttingarna är så runda och goa om magen men de har fått diarré. Inte alla men någon har vilket jag kan se på bädden. Elza måste fortfarande stimulera magen och tarmarnas rörelser genom att slicka valpen på magen och då äter hon också upp avföringen. Detta gör det så himla svårt att se vem det är av de små som är lite "körig" i magen. Idag har jag gett Elza Fortiflora på maten vilket går över i mjölken och förhoppningsvis hjälper till att få ordning på valparnas tarmflora. Jag ska också avmaska valparna och Elza i dag då valparna kan bli dåliga i magen om de har mask (går över från tiken via modersmjölken). Jag brukar inte göra det förrän de är ca 3 veckor men jag tycker att det känns lägligt nu. När jag avmaskar gör jag det med Banminth.
Sen ska de ha avmaskningsmedel när de är 5 veckor och 7 veckor. Därefter avmaskar den nya familjen valpen när den är 11 veckor, 6 månader och därefter vid behov.

Gosse Lila

Nu händer det saker i valplådan. I dag hade några av valparna öppnat sina ögon helt och de andra till ca hälften. Alla ögonen ser ut att vara utvecklade som de ska. Nu sker det stor utveckling.

De medfödda, primitiva reflexerna börjar försvinna
Grävreflexen som får valpen att kura ihop sig nära mamman försvinner omkring den 15:e dagen, eftersom valpen nu kan börja reglera sin kroppstemperatur själv. Samtidigt minskar känselförmågan något i och med att synförmågan utvecklas.
Att de primitiva reflexerna försvinner är ett tecken på god neurologisk mognad.
Bäckenbottenreflexen och sugreflexen finns kvar lite längre, men är inte lika starka.
Valpen utvecklar gradvis förmågan att kontrollera urin- och tarmtömning och börjar slicka på avvänjningsfodret.
Valpen kan lyfta sin egen vikt med bakbenen och sätta sig upp
Nervsystemet fortsätter att utvecklas och bakbenen kan användas för att hålla upp valpens kroppsvikt.
Valpen kan sitta, även om detta ofta sker på något av kullsyskonen! 

/ http://tikochvalp.royalcanin.se/fraan-digivning-till-avvaenjning/vecka-foer-vecka-fraan-foedsel-till-avvaenjning/%28week%29/3
2 veckor
Din valps ögon öppnas, men den har inledningsvis dålig syn.
2 veckor
Din valp är mycket känslig för maskinfektioner och bör nu få sin första maskbehandling.
2–3 veckor
Övergångsperiod:
Det här är en period av snabba förändringar, då din valp börjar visa några av sina vuxna egenskaper.
2-3 veckor
Mamman slickar valpen runt anus och könsorgan för att stimulera tömning av urin och avföring. De börjar utföra sina behov utanför boet.
2-3 veckor
Din valp lär sig att krypa baklänges.
2-3 veckor
Valpen visar sina första sociala signaler genom att morra och vifta med svansen.
2-3 veckor
Valpen reagerar på ljus och rörelse.

Valpen och dess kullsyskon börjar slåss på lek.
2-3 veckor
Valpen börjar visa intresse för halvfast mat (men fortsätter också att dia från sin mamma). Valpen kan nu lapa mjölk eller vatten från ett fat.
2-3 veckor
Valpens hörselgångar öppnas.

Jag har också märkt att de börjar ha pyttesmå vakenstunder då de ligger och nosar på syskon och bädden. De här vakenstunderna kommer bli fler och längre nu för varje dag som går.




Lite bilder från morgonvägningen;

  • Fröken Gul / Selma: 804 g, + 48 g  Inte öppnat ögonen mer än smala springor
  • Fröken Rosa / Sussi: 772 g, + 35 g   Öppnat ögon 1/2
  • Gosse Ljusrosa: 639 g, + 37 g   Öppnat ögon 1/2
  • Fröken Mörkgrön / Klinga: 730 g, + 11 g   Har öppnat ögonen helt.
  • Gosse Ljusgrön: 721 g, + 35 g    Har öppnat ögonen helt.
  • Gosse Orange: 671 g, + 42 g   Öppnat ögon 1/2
  • Gosse Lila / Ruff: 783 g, + 27 g   Öppnat ögon helt.
Du som redan tingat valp kan nu få börja fundera lite på vilket namn du vill ha i stamtavlan. Det får vara totalt 36 bokstäver med mellanslag och kennelnamn.

Lightschaps Tulipa ............................................................

Leta runt bland olika tulpannamn och hör av dig till mig när du bestämt dig för ett.

Idag blir det alltså avmaskning samt kloklippning. Därefter består min dag av jobb. I morgon kommer praktikanterna och då ska de få bada och kamma hundar ;-) Tycker de säkert är grymt kul.

Önskar dig en trevlig tisdag och glöm inte att det fortfarande finns 2 små killar lediga! Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.