Inlägg nr 2!

Så här kan det se ut för att helt plötsligt se ut så här...

Mitt i vår kvällsfika.

Till en stund av nöjd vila...



Nu ville Alize och India gå in i hundrummet för en förmiddagsvila. Milou ligger här vid mina fötter och sover lugnt. De har alla fått springa av sig lite på morgonrundan. Milou hade knappt tid för att göra sina behov vid morgonflirten som inte gav något till hans "förtvivlan".


Ett stilla lugn råder i hemmet.

India mår bra! Jag blir mer och mer säker på att hon är dräktig för varje dag som går. Inget intresse för lek, en kvarstående svullnad i vulvan och idag började den där klassiska tiggningen så fort vi har någon form av kött på bordet. Våra dräktiga tikar blir maniska på kött (vilket jag fullkomligt förstår). Min fina India ska ha valpar! Mysigt... Så även hennes fina bror. Riktigt häftigt det här.


India som valp, 6 veckor

Milou som valp, 6 veckor
 Nu ska jag fixa lite här hemma innan jag får besök av en ev. valpköparfamilj i eftermiddag. I kväll är det dags för min Miljökurs i Malmö med ett litet gäng härliga hundar och deras ägare. I dag ska vi träna i Stadsparken. Vi träffas vid ingång C som leder till/från Centralstationen.

http://www.lund.se/Global/F%C3%B6rvaltningar/Tekniska%20f%C3%B6rvaltningen/Parkochnaturkontoret/Stadsparken/Valborg_folder_A4.pdf

Innan jag avslutar dagens blogginlägg tänkte jag skriva om något så viktigt som hundens tänder!

För ett tag sedan blev jag inbjuden på en föreläsning ang hundens tänder via Sveland. Denna föreläsning är nog en av de mest nyttiga föreläsningar jag någon gång varit på. Jag har inte mina anteckningar framför mig så nu skriver jag bara ner det som jag har i huvudet och som dyker upp så här i en hast.

På bilden ser du en hörntand i genomskärning. Tanden är från en vuxen hund.

Jag fick en gång i tiden lära mig att man ska skrapa rent hundens tänder med en tandskrapa, då och då. Fel! Fel! Fel! och jag är idag innerligt glad att jag aldrig gjort det på de hundar jag har nu. Hunden har nämligen väldigt tunn emalj, ca 1 mm tjock, och när man då skrapar med en tandskrapa gör man rispor i denna tunna emalj vilket gör att det lättare fastnar bakterier = tandsten. OM jag minns rätt tror jag att vi människor har ca 4 mm tandemalj. Tycker det skulle vara tvärtom med tanke på allt vad hunden använder sina tänder till. Om man ska ta bort tandsten gör man det via laser hos veterinären!

När den permanenta tanden är ung har den en tjock pulpa. Denna drar ihop sig efterhand som hunden blir äldre och en gammal hund har en pulpa tjock som en sytråd.

LS Tulipa Ruff har idag börjat få dubbla hörntänder.

En valptand (mjölktand) har väldigt tunn rot som har väldigt knappt fäste, därav lossnar den lätt när den permanenta tanden trycker på underifrån. Det man ska hålla koll på är att valpens hörntänder verkligen trillar ut när den permanenta hörntanden växer upp. Enligt specialisten bör inte valpen ha dubbla hörntänder mer än max 14 dagar då det finns risk att bettet förändras negativt. När man ser att den permanenta hörntanden växer upp ska man ricka då och då på mjölktanden. Bra är också att ge valpen mycket hårt att tugga på som råa märgben, kalvrevben eller ännu bättre, en kong som man fyller med godsaker.

En kong att tugga på stimulerar också valpens käkar till att få rätt ställning. En valp med överbett kan alltså få rätt bett med hjälp av att tugga på en kong men även genom att få mycket dragkamp o dyl.

Hur gäller då försäkring för en hunds tänder? Nu kan jag bara "svara" på hur Sveland ser på det här med tänder. För att få veta vad din försäkring säger så är det till att läsa det finstilta. Det jag dock TROR gäller för de flesta försäkringsbolag är att tandskador som är en effekt utav dålig tandhälsovård inte täcks av försäkringen. Med detta menas då skador som uppstått av t ex tandsten (tandröta, karies, munhåleinflammation, tandköttsinflammation med tandlossning osv). Får tanden en skada av sk yttre våld täcker oftast försäkringen (ett slag mot tanden). Vill man se till att få hjälp av försäkringen vid tandskador ska man alltså vara noga med att verkligen borsta hundens tänder. Det räcker att man borstar 1 gång/vecka för att hålla en bra tandstatus. Skulle man se att tandköttet är irriterat och rött kan man under ett par dagar borsta med Klorhexidin för att få ner inflammationen och sen borsta lite tätare med hundtandkräm.

Många veterinärkliniker erbjuder en gratis munhälsokontroll då och då. Det dem då kan se är om hunden har tandsten eller inte. Har hunden tandsten bör man få hjälp med att ta bort den hos veterinär med laser. Låt dem inte använda skrapa!  Dock kan man inte utan en tandröntgen se om tänderna är hela, om hunden har ont i någon tand o dyl. Om jag ska kontrollera mina hundars tänder väljer jag en veterinär/djursjukhus som har tillgång till tandröntgen och på så sätt får ett rätt resultat på mina hundars tandhälsa. Utan tandröntgen kan du bara se det som finns ovanför tandköttet och utanpå tanden. Trots att en tand ser frisk ut kan den vara väldigt sjuk inuti. En tand kan också se "sjuk" ut utanpå men kan bli frisk med hjälp av en rotfyllning. Detta kan man aldrig få veta utan en tandröntgen.


Om en hund skulle slå ut en tand lägger man den direkt i mjölk och förvarar den där tills man kommer till veterinären. En utslagen tand KAN växa fast igen om man behandlat den och hundens mun rätt. Man kan också stoppa tanden i egen mun men det vet jag inte om jag skulle vara så intresserad utav ;-)
Om hunden slår av en bit på t ex hörntanden är det inte superakut med veterinärvård såvida inte pulpan är synlig. Då ska man ge sig iväg till veterinären direkt.

Det var lite av vad som dök upp i mitt huvud just nu angående hundens tänder. Jag tycker det är viktig fakta och jag hoppas du fick lite aha-upplevelser eller i alla fall att du  kände lite nyttig repetition. 
 
Nu önskar jag dig en trevlig torsdag. Glöm inte sydvästen om du ska gå ut denna regntunga dag. Kramiz

Kommentarer

tuffinghund sa…
Litet men viktigt tillägg.
Människotandkräm är direkt giftigt för hundar. Man får alltså aldrig ens tänka "men om jag tar bebistandskräm..." det MÅSTE vara hundtandkräm

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.