Trötter

Idag är jag en riktig trötter. Gick och la mig vid 22 igår kväll för jag var så trött, hade lite ont i huvudet och åter igen känning av den förbannade UVI. Drack massor av vatten, käkade tranbärstabletter, drack C-vitamin och stoppade i mig Alvedon. Det känns bättre men inte helt bra. Jag somnade direkt men vaknade igen vid 01,30 och sen var det helt kört med sömnen. Sov kanske ytterligare 1 timme fram emot morgonen men det var allt. Vaknade t om före väckarklockan och då var det lika bra att stiga upp. Finns inget värre än att ligga i sängen och vrida och vända sig och försöka somna om. Hur i hela fridens namn kan det få plats så många tankar i ett huvud som det gör en sån här natt. Den ena tanken avlöser den andra och det slutar alltid med att man känner ångest i bröstet. Varför sa jag så? Varför gjorde jag så? Varför gjorde jag inte detta? osv osv osv... Man blir galen! Jag räknade till 100, jag drog hela alfabetet, jag gjorde allt jag bara kunde komma på men nä, John Blund hade dragit iväg på andra uppdrag.
Jag steg upp och jag väckte sonen. Vi tog det lugnt och när det var dags stoppade jag in honom och India, Klinga och Frigg i bilen för färd mot hans skola. Sen tog jag en lång härlig promenad med hundarna innan jag gick in på VC för blodprov mm, som jag skulle tagit för säkert lite mer än 1 år sedan. Ska göras varje år pga min Gastric Bypass-operation. Enligt provtagaren av blodtrycket var det lite lågt men enligt andra så är det perfekt. Får väl avvakta vad läkaren säger när hon ringer mig om ett par dagar :-/ En nervös väntan då jag vet med mig själv att jag är ganska slarvig med mina vitaminer mm. Jag får väl bita i det sura äpplet den dagen...

DRÄKTIGHETSDAGBOK - Heidieh, dygn 55.

Nu har Heidieh det väldigt jobbigt! Magen är så stor och spänd och hon andas hela tiden väldigt ansträngd. När man tar på magen pustar och stånkar hon samtidigt som hon verkar tycka det är väldigt skönt.
Bild från igår kväll i soffan.
Jag har nu klippt ner håret så spenarna blir lättåtkomliga för valparna. Ikväll ska jag sätta upp valplådan i sovrummet och fixa den så den står fix och redo för som i morgon födde hon sin första kull, Pionerna. Jag vill dock att hon väntar till lördag/söndag för då är chansen ännu större för att alla valparna överlever och föds fullt utvecklade. Dygn 56 är i allra tidigaste laget. Håll tummar och tår för att dröjer i alla fall 4 dagar till.
Valp, 57 dygn gammal

I morse totalvägrade hon maten även om jag försökte handmata henne. Har aldrig varit med om en högdräktig tik som är så otroligt jobbig med den biten. Alla andra har slängt sig över maten men inte Heidieh. Det ser nästan ut som att hon är rädd att skålen ska bita henne när jag sätter ner den. Hon måste fått någon "äckelkänsla" av mat under den veckan då hon mådde illa och det sitter sen i. Jag river mitt hår för att få i henne tillräckligt med näring. Just nu är det enbart rå nötlever som går ner men det kan hon ju inte leva på, tycker jag. Ja, det är mödosamt det här med maten. Men det är trångt där inne och kanske är det anledningen till hennes så dåliga aptit.

Vecka 8 (dag 50-57)
 Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. 

Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda. Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk. För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning.

50:e dagen
107 mm. Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna.
Nu kan man (om man har tur) höra valpens hjärtljud om man lägger örat mot tikens mage. Lite beroende på hur valpen ligger. Hjärtslagen ligger på ca 200 slag i minuten. Man kan höra dom som små tickande ljud. Mjölken börjar nu produceras hos tiken.

55:e dagen
144 mm. Alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.

57:e dagen
150 mm. Förbening av vristbenet och sacralben 3.

Jag ska också ikväll fixa till valpboken där jag skriver in hela förlossningen, sätter in banden på valparna, skriver in vikt mm. Hur många sidor ska jag göra tro? Jag tror på 11. Vad tror du?
Handdukar ska plockas fram liksom handskar, slemsug, tandtråd till navelsträngarna, underlägg till bädden, vågen, ladda kameran mm mm. Redskapen får jag inte förglömma, dem ska kokas! Ikväll blir det valpförberedelse för hela slanten. Alldeles snart är jag redo för att ta emot ett underbart gäng Heidieh-Casinovalpar <3
55 dagar sedan!
Till min hjälp vid denna förlossning kommer jag ha Hanne som är ägare till India och Friggs pappa, Max. Hon kör hela vägen från Norge för att vara med och hjälpa mig. Underbara människa.

Hanne och Max
Nu ska jag jobba vidare. Måste planera inför vår kursstart som är vecka 42 samt söndagens avslutning på vår fina kursgård i Tygelsjö. Dock lär jag själv inte kunna närvara denna dag men min kära man och kollegor kommer finnas på plats med en massa roliga upptåg.

Önskar dig en trevlig tisdag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.