Nedräkningen börjar.


Idag började jag dagens bloggande med att plocka fram måttbandet som jag alltid använder för att mäta våra dräktiga tikar om mage och midja. Detta gör jag för att kunna följa bukförstoringen mm.

Frigg - DYGN 17 (av 63 dygns dräktighet, räknat för första parningsdagen).
från igår, 21/6.
  • Mage: 61 cm
  • Midja: 54 cm

Ännu har inte hennes mage börjat växa så det här blir grundmåtten som jag räknar efter framöver. Nu blir detta Frigg´s första valpkull så jag kommer inte ha något att jämföra med sedan tidigare. Dock är det så spännande att följa.

Vecka 1, 2 och 3 
Ungefär 8-9 dygn efter befruktningen finns i äggledaren en cellklump kallad morula innehållande 16 - 32 celler.
De första befruktade äggen inväntar de övriga, så när äggen vandrar ner genom äggledaren till livmodern, kommer alla att ha samma ålder.
Nervandringen tar 10 -14 dygn.
Väl i livmodern fördelar de blivande fostren sig i livmodern och 17-21 dygn efter befruktning fäster de sig i livmoderväggen och en moderkaka utvecklas. Moderkakan går som ett bälte runt fostret.
Genom moderkakan tillför tiken de näringsämnen som fostret skall använda i den kommande utvecklingen.
Ja så här är vi nu. Äggen har nu kommit in till livmodern och börjar inplantera sig. Detta innebär att inom några dagar kommer kära Frigg må illa och ev också kräkas. Hon kommer inte vilja äta sin mat och kommer verka allmänt deppig. Skitjobbigt för henne, underbart för mig :-)

Det är också dags att boka in tid för ultraljud. Jag kommer försöka få till en tid på måndagen 6 juli då Frigg är på dygn 31 efter första parningsdag. Brukar vara en bra tid.

 Jag har också precis bokat in ytterligare en veterinärtid. Det är godingen Naga som ska till veterinär för att få sin 12-veckors vaccination men också rabiesvaccination och stämpel i passet. På fredag är det dags. 25 dagar senare är det dags för honom att lämna mig, min familj och hans kära hundflock för att flytta till sin nya familj i Tyskland.
Naga och husse myser.
Naga i mitten med hela flocken samlad runt sig.
Gårdagens kvällpromenad i det härliga vädret, ute på "stora ängen". En plats som hundarna älskar liksom jag. En plats som är perfekt för återhämtning och andningspaus. En plats som är medicin för själen.

Underbara vädret ja. Det har då åter igen bytts ut mot det trista grå regniga höstvädret. Jo, jag har höstkänsla trots att det ska vara mitt i sommaren. Jag är så förbaskat trött på denna kyla och detta regn och rusk. Känns som om jag snart går av på mitten. Man blir ju för sjutton deprimerad. Men som sagt, igår eftermiddag/kväll fick vi några fina soltimmar och jag passade på att ta lite bilder.
Naga med sin fina mamma India
Fröken LS Boogie Stella som börjar bli stora tjejen.
Underbara LS Tulipa Klinga
Charmtrollet och mogna damen (9 år) Chia som älskar att åka bil över allt annat.
Naga är duktig på inkallning.
Måste också lägga in lite andra bilder från helgen som varit.
"Svärsonen" Tobias med hans stora kärlek, Bonzo.
Vi började midsommarafton med en härlig skogstur.
Helgen har också inneburit Schapendoesspecial i Norge och där gick det väldigt bra för många vänner, bla vår egen LS Tulipa Susi som är syster till Klinga. Måste dessutom vara tvillingsyster med tanke på hur lika dem är varandra ;-)

Norske rasespesialen - Gratulerer Hanne og Sussi (Lightschaps Tulipa Quinn of Night) med vandrepremie til beste unge hund mellom 9 mnd. og 2 år!
Det har också gått superbra på utställning för flera andra LS-hundar under den senaste tiden. Jag har inte glömt er!!! Jag är superstolt för alla resultat som ni åstadkommer med era fina LS-hundar, bra eller bättre. Spelar ingen roll, jag är så stolt och glad för att ni åker runt och visar upp era fina hundar <3

Nu är frukosten avklarad! Dags att ta tag i lite städning för att lite senare åka tillsammans med Naga för att hälsa på brorsan Chaplin. Avslutar med en liten hälsning från någon jag saknar så oerhört mycket...


Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.