India/Gandhi dygn 18

Då var det dags att börja skriva dräktighetsdagbok igen. Idag är India på dygn 18, räknat från parningsdag 1.

Dagens mått:
  • mage: 66 cm
  • midja 59 cm

Jag kommer mäta henne ca var 3:e dag så här i början. När jag ser att hon börjar öka i omfång blir det mätning varje dag.

Vad har då hänt med tiken och valparna under tiden fram till idag?
Dygn 1-18:

India och Gandhi - det blivande föräldraparet.
India och Gandhi har parat sig flera gånger under tiden som India höglöpte. En tik släpper inte alla äggen samtidigt vid ägglossning utan från den dagen som ägglossning sker släpper hon de mogna äggen i omgångar. Många gånger har jag hört att valparna är olika gamla pga detta men så är inte fallet. Hundäggen/hundkroppen är så finurligt konstruerad att äggen väntar in varandra tills alla mogna ägg är befruktade/döda. Celldelningen startar alltså samtidigt på de befruktade äggen vilket gör att alla valparna är exakt lika gamla.

Det tar lång tid för ett ägg att vandra till livmodern efter befruktningen och celldelningen, ca 9 dagar från befruktningen. Väl i livmodern ligger äggen och flyter omkring fram till dag 18, idag, då placentan (moderkakan) börjar bildas.

Nu börjar tiken känna av att hon är dräktig. När äggen fäster i livmoderväggen, vecka 3, brukar tiken må illa och kräkas. Detta är första tecken som jag kan märka att vi väntar valpar. I morse var inte India ett dugg intresserad av sin mat trots att jag blandat i lite gott från gårdagens köttgryta. Hon luktade på maten, tog en tugga, fnös och lämnade skålen orörd. Så idag bör alltså äggen sätta sig fast i hennes livmoder (om hon nu följer regelboken dvs).

Vi är inne på vår 13:e kull (om jag räknat rätt) men ändå är det här lika spännande varje gång. Det är kul att skriva om hur dräktigheten fortlöper, vad som händer i magen, mina egna tankar och känslor osv. Kan bara säga att jag älskar livet som uppfödare <3

Jag kommer skriva dräktighetsdagbok så ofta jag hinner så är du intresserad - följ oss gärna.

Ha en god måndag.

Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.