Besiktning klar.

Då var den nervösa dagen över. Tog ca 1 timme för veterinären att gå igenom alla valparna extremt noggrant. Han kände och klämde, drog och "slet", kollade bett och munhåla, tittade på ögon och i öron, kollade testiklar mm.
Veterinär Erik Mörne i Asmundtorp.

Vad tror du det blev för resultat? Allt var superfinemang med hela kullen. Alla hade fina hjärtan som tickade som de skulle, fina lungor som lät som de skulle. Alla pojkarna hade två testiklar på plats. MEN, det fanns några valpar i kullen som hade ett navelbråck, dock med väldigt liten port. Detta kommer sannolikt aldrig behöva åtgärdas och det kommer aldrig orsaka hunden någon som helst obehag (veterinärens ord och säg INTE att denna veterinär är okunnig för han är otroligt noggrann och kunnig). Lite tråkigt kan jag som uppfödare känna, men om det inte var mer än några millimeter som det rörde sig om måste jag säga att jag är supernöjd med dagens resultat. Hemskt hade varit om det varit blåsljud på hjärta, konstiga andningsljud, fel på ben mm. I mina ögon är ett navelbråck med så här liten port ingenting att bry sig om (3-5 mm). Jag hade absolut inte tvekat på att ta emot en utav dessa valpar, med eller utan ett ynka navelbråck.

Utdrag ur RAS-Schapendoes http://skk.se/Global/Dokument/RASdokument/RAS-schapendoes.pdf?epslanguage=sv
Navelbråck
Navelbråck, bristande sammanväxning av bukväggen, förkommer på rasen, oftast små som inte föranleder åtgärd. Bör inte ses som problem. Ej att förväxla med de ärrbildningar som kan uppstå av en utdragen navelsträng, som är något annat
 Dock undrar jag... är jag den enda uppfödaren i världen som får ett och annat navelbråck på mina valpkullar. Läser alltid att kullen fått UA på besiktningen. Något måste det väl någon gång vara på någon individ i en valpkull? 

Vad tyckte han då om valpkullen över lag? Vet knappt om jag vågar skriva det här :-) men han tyckte det var en helt underbar valpkull. Lugn och harmonisk, en fin kull. Visade inga rädslor eller annat obehag. Klart en och annan pep till när han satte det hemska chippet, vilket jag har full förståelse för.
Bilresan till och från veterinären gick jättebra. Lite pip och klagosång i början av resan men det blev snabbt tyst och hela gänget sov både dit och hem. Hoppas det blir detsamma när de ska ta sin första biltur med sina nya familjer.

Nu ska jag lägga ihop alla papper och göra valparnas resväskor klara för flytt. I morgon flyttar första valpen och sen följer det på fram till lördag. En av valparna kommer stanna kvar till nästa helg.

Fått lite frågor ang vad man som valpköpare behöver införskaffa för att vara redo till hämtdagen.

En sele (alt. halsband).
Jag är inte så förtjust i halsband för egen del så jag föredrar alltid en mjuk och behaglig sele till valparna i början.
En av mina favoritmodeller.
Koppel
Börja inte med att använda ett flexikoppel (rullkoppel). När du lärt valpen att gå fint i kopplet kan du byta ut mot ett flexikoppel för att öka rörligheten (om du inte kan ha valpen lös). Lär valpen gå i koppel, och håll den kopplad på område som kräver detta, men ha för allt i världen valpen lös så mycket det bara går.
Kopplet ska vara lätt och inte ha för tung karbinhake.
Transportbur
Det är bra att låta valpen vara i en bur under sin första bilresa. En liten lätt canvasbur kan vara en bra början. Köp ingen dyr och inte för stor, valpen ska dock kunna vända sig i buren.
Valpens mat
Vi ger valparna Pure Natural Puppy Medium och detta foder ska de ha till de är 12 mån (såvida du inte väljer att byta). Då valparna varit väldigt dåliga på att äta mat (India har varit så glad för att dia dem i alla veckor) har jag blandat i lite färskfoder. Hela gänget har fått en mosad "köttbulle" i torrfodrat morgon och kväll och snacka om att maten gått ner.
En paket bullar kan man ha i frysen och ta upp vad man behöver för varje mål. Har jag glömt tina stoppar jag det i micron på upptining. En sådan här paket räcker i evigheter för en enda valp.
Vid flytten får du med dig en påse med torrfoder så det räcker några dagar.

  • En filt som luktar "hemma".
  • Stamtavla
  • Besiktningsprotokoll
  • Resultat från Mentalbeskrivning 
  • Valpköparhandboken
  • Klicker
När det gäller hemmet så se till att det inte ligger sladdar och andra saker framme som valpen kan skada sig på. Har du trädgård, se till att den är inhägnad och trygg.

När du fått hem din valp ska du:
  • anmäla till försäkringsbolag inom 10 dagar.
  • Anmäla till Jordbruksverket för att registerera valpen på dig.
  • Skicka in registreringsanmälan till SKK (finns med stamtavlan).
När detta är gjort är valpen din och jag kan bara önska er all lycka till samt hoppas få se många bilder framöver.

Jag önskade att veterinären skrev ut recept på Fästingmedlet Bravecto men som jag trodde ville han inte göra det då valpköparna bor så utspridda i landet. Dock har jag hittat en länk där du lätt och enkelt kan beställa detta via nätet. http://www.sollvet.se/recept/bravecto-f%C3%A4stingmedel-till-hund-21937737 
Bästa medlet jag använt till mina hundar och det medel jag kommer använda framöver. Har redan startat igång första dosen då jag plockat ett par fästingar på några av hundarna. 

Hoppas du har bättre väder än vad jag har. Här vräker regnet ner :-) Ha en god onsdag. Kramiz

Kommentarer

Ninnas sa…
Hej! Gräv inte ner dig för navel bråcken!
Har en fråga! Gick navel strängen av på några av dem när de föddes? Fick tiken själv navla av?
Jag har upplevt att om valpen har fötts utan säcken och naveln brister innan jag hinner att klippa den har jag fått vid 2 tillfällen litet navel bråck som sedan med massering 3 ggr/dag försvunnit efter 6 mån. På Landseer kan detta hända....

Min Gizmo ( Tibbe) hade ett navel bråck när jag fick honom och nu är det borta!
Så oroa dig inte! Kram

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.