MV-test och stooor mage.

Puhhh, nu är både jag och valparna trötta efter en hel dags aktivitet. Vi är inte så vana vid det nu för tiden, då våra vardagar är ganska stillsamma (i alla fall mina). I dag har det varit aktivitet från det att jag slog upp ögonen ända fram till nu när klockan är 16.45.

Sov fruktansvärt dåligt i natt så jag tog lite sovmorgon. Valparna sov gott så klockan blev hela 8.30 innan jag vaknade. Ut med hundarna och fram med frukost till både dem och mig. När jag precis svalt sista tuggan anlände dagens besök.

Idag var då dagen som jag trodde det var förra tisdagen, dagen då vi ska göra mentalbeskrivning på valpkullen. Hur gick det då, undrar så klart de som väntar på sin telning i slutet av denna veckan.

Det gick superbra! Det var ungefär som jag hade tänkt mig. Några valpar uppfattar jag som väldigt  lugna, nästan lite Tjuren Ferdinand, men trygga och stabila. Precis så visade de sig också vara på testet. Några valpar är det lite mer aktivitet och "ruter" i. Detsamma såg vi på testet.
Oj, en famn att mysa i <3

Nja, du är inte så intressant.

Ok, en liten klapp kan jag väl ta emot.

Vad är du för en mystisk person som står där i ett hörn och är alldeles tyst?

Ska jag leka, vill jag leka själv!
Nu har jag inte i huvudet hur testerna gick för var och en, mer än att det gick bra för alla. En av valparna var dock inte riktigt sig själv och vi hade väldigt svårt för att få igång honom i början. Jag tror faktiskt han hade lite ont i magen för han ojade sig ganska mycket när man lyfte upp honom. Jag tror det var Elton, men är inte säker på att jag minns rätt. Han är en lugn valp men så lugn som han var på dagens test har jag inte tidigare upplevt honom. Han gjorde vad han förväntades göra men lite åt "Tjuren Ferdinand-hållet". Jag gör vad som önskas men varför ska man jäkta? Inte alls fel men som sagt, inte riktigt som han brukar vara.

Alla valparna var sociala, trygga, lekfulla, hade stort föremålsintresse och var bra problemlösare. Precis som jag vill ha dem <3

I morgon kommer jag få resultatet och när ni hämtar era valpar går vi igenom det tillsammans. Som sagt, allt gick superbra och jag är 100% säker på att rätt valpar hamnar i rätt hem. Skulle inte vilja göra någon som helst ändring.

Jag rekommenderar verkligen alla uppfödare att mentalbeskriva sina valpar på det här sättet. Beskrivningen görs via specialutbildade valpbeskrivare från Brukshundsklubben och resultatet skickas in till SKK, så detta är inget "hittepå". Det kostar en liten summa, men det är det väl värt tycker jag. Jag rekommenderar också dig som ska köpa valp att lägga önskemål om att uppfödaren gör en sådan här beskrivning på kullen. Beskrivningen säger så klart inte allt om valpens temperament men bra mycket. Här får valpköparen veta vad de behöver jobba på för att få en trygg och stabil vuxen hund.
Mer info om testet: http://www.brukshundklubben.se/hundar/mentalbeskrivning-valp-mv/
Tror det är 4:e kullen som jag beskriver och jag är supernöjd med detta.

Jag skaffade vikarie till kvällens valpkurs då jag inte riktigt visste hur lång tid beskrivningarna skulle ta. Är glad för det nu då jag sitter här och känner mig helt slut. Ännu är jag nog inte helt på banan efter allt som hänt... Får bli en lugn kväll tillsammans med valpar, hundar och tv-soffan.

I går var det underbart vårväder och jag satt på gräset och njöt med valparna. Kände ångest över att det var sista helgen vi tillbringade tillsammans. Vi gosade och vi njöt och jag lät kameran jobba.


Det blev många bilder och resten hittar du här: https://goo.gl/photos/k6s6oDbQeVKmetmp6


Vårruset ❤️
Publicerat av Monica Ottosson den 28 mars 2016

Jag har idag lagt in valparnas vikter på deras sidor. Är du nyfiken så kika in på http://www.lightschapskennel.com/tidigare-kullar/starwars-kullen-2016/ och vidare till varje valpsida. Kan säga så mycket som att jag tror de kommer väga mellan 5000 gram-5500 gram på torsdag när de är flyttklara.

I morgon är ytterligare en stor dag, både för valparna och för mig. I morgon är det dags för besiktning, vaccinering och chipmärkning. Klockan 9.00 stegar jag och 7 småttingar in hos veterinären. Hu, jag tycker inte alls om dessa dagar men det är ju ett måste, så det är bara att bita ihop och genomföra. Det är alltid så nervöst och jag tycker så otroligt synd om valparna när de sätter det där hemska chippet. Det är ingen liten spruta som ska genom skinnet, för att stoppa in chippet under huden. Jag har varit med om detta så många gånger men jag kommer aldrig någonsin vänja mig.
Så i morgon eftermiddag kommer jag och valparna vara precis lika trötta som nu.

Frigg, dygn 50.

Oj, nu händer det verkligen grejor!!! Vet inte om jag tog mått på fel ställe igår eller det har hänt något drastiskt med valparnas tillväxt.

  • Mage: 71 cm (ökat totalt 9 cm och 1 cm sedan igår).
  • Midja: 71 cm (ökat totalt 17 cm och 5 cm sedan igår)

I skrivande stund...
 Igår tyckte jag inte att det syntes på henne att hon var dräktig, idag ser hon ut som en tunna. Nog för att valparna växer mycket sista tiden men så här mycket har jag nog aldrig varit med om. Kan inte påstå att hennes aptit ökat så inte beror det på mat inte. Man får fortfarande trilskas en hel del med hennes matning. I stort sett är det bara färskfoder som går ner.

Spenarna har också ökat och blivit rejält stora. Tror det börjar bildas mjölk i dem nu vilket innebär att det bör vara ca 14 dagar kvar till valpning. Hoppas innerligt att hon har bättre mjölkkvalité än vad hon hade till sin förra valpkull. Inga problem att stödmata men det är helt klart bättre om tiken sköter om det på egen hand. Är ju lite bortskämd med India´s grädde i spenarna.

Var lite orolig för att det inte skulle vara så många valpar som veterinären trodde sig se på UL, men idag är den oron borta. Detta innebär att det kanske kan finnas någon valp kvar att tinga. Tror de blir födda runt 9-11 april och då blir det leverans strax innan midsommar. Är du intresserad är du välkommen att höra av dig. bonizashundskola@gmail.com

Nu har vår gammelman Bonzo fyllt hela 14 år. Jag undrar varje dag hur länge till vi kommer få njuta av denna underbara mans närvaro. Han är liksom en del av vårt liv. Den dagen hans kropp inte orkar mer, den dagen kommer vår familj och hundflock vara en stöttepelare mindre.

Igår kväll hittade jag Bonzo och Hjördis så här. Kan väl säga att han inte var lika nöjd som hon var :-)

Nu ska jag göra något som jag brukar tycka är rogivande men som jag inte tycker alls är kul idag, jag ska tag i diskberget som står och väntar på mig. Idag känns det bara jobbigt och tråkigt men det måste göras. Önskar dig en trevlig tisdag. Kramiz.

Kommentarer

Ninnas sa…
Älskar att läsa din blogg!
Bra uppfödare, bra lärare, bra hundar och vääääldigt intressant fast det är "fel" ras��
Upp med hakan! Kram Ninna Landgold kennel

Populära inlägg

Gick åt fanders.