Det är ditt eget val!

Aj inte bra. Jag har inte bloggat på 2 dagar för jag har varken haft lust eller ork. Igår var det måndag och måndag är ju måndag, hemska måndag och gårdagen var mer hemsk än vanligt. Det är personligt så du får spekulera på egen hand.

Men jag överlevde måndagen och denna tisdagsmorgon sitter jag ensam vid frukostbordet med mitt kaffe och 2 mackor. Jag tänker tillbaka på gårdagskvällen då det stod 2 valpkurser i Tygelsjö på schemat. Första kursen kom endast 2 deltagare så vi körde specialträning. Lite sitt kvar men massa aktivering som targetstick, upp i lådan mm. Andra kursen kom 4 deltagare och vi körde samma där. Båda kurserna avslutades med den så viktiga "medicinsk träning" där vi går igenom hunden från nos till svans samt att deltagarna får träna sin hund i hantering/stilla. Som vanligt hade vi en hel del socialiserande valplek mellan övningarna.Under senare tid har jag fått en hel del telefonsamtal från valpägare. De önskar anmäla sig till valpkurs hos oss och jag rekommenderar att man börjar så tidigt som möjligt, ja faktiskt innan man fått sin 12-veckors vaccination. Valpägaren gör så och berättar stolt för sin uppfödare att de fått plats på valpkurs. Uppfödaren slår bakut med både ben och armar - VALPEN FÅR INTE TRÄFFA ANDRA HUNDAR FÖRRÄN DEN FÅTT SIN 12-VECKORSVACCINATION!!!!  I två av fallen har faktiskt valpägaren hellre lyssnat på uppfödaren än mig för att inte stöta sig med denna. Här kan du se vad som rekommenderas från Firstvet.com:

6. När får valpen träffa andra hundar?Förr rekommenderade man att man skulle vänta ca. 2 veckor efter andra valpsprutan ( brukar ges vid 12 veckors ålder), innan valpen fick träffa andra hundar. Nu har man lärt sig mer om hundens sociala behov och man vet att det är väldigt viktigt för valpen att ha fått ha kontakt med olika (trevliga) hundar och vara i olika miljöer innan den har fyllt 16 veckor. Valpar som inte får komma ut och ”se världen” och lära sig vad som är normalt innan 16 veckors ålder löper nämligen större risk att utveckla olika typer av problembeteenden.
Efter första valpsprutan
Nu rekommenderar man alltså istället att valpen ska ha fått sin första valpspruta (den ges normalt vid 8 veckors ålder) innan man börjar på t.ex. valpkurs eller träffar andra hundar än de som normalt finns hemma. Det rekommenderas att valpen får möjlighet att träffa flera olika vuxna, trygga hundar, samt gärna valpar i samma ålder. 
Min fråga är då - Känner verkligen inte alla uppfödarna till hur viktigt valpens lekläraperiod är och vad den innebär?  Vet man verkligen inte om att perioden finns, hur länge den varar och vad som händer om man missar denna? Kan man som uppfödare bara föda upp valpar upp till 8 veckors ålder och inte ha någon aning om hur en valp bör tränas mm? Bryr man sig inte om att valpköparen och den sålda valpen ska få så bra start tillsammans som möjligt? Får inte valpen lära sig kommunicera med andra individer förrän den här perioden är över (runt 16 veckors ålder) kan  hunden bli "analfabet" i hundspråk och jag tror det här är en av orsakerna till att vi har en hel del hundproblem i landet. Kan man inte läsa av den man möter kan man inte heller tala om vad man vill.

Så skaffar du dig en valp, lyssna på ditt eget sunda förnuft och gör vad du själv känner är bäst. Du behöver inte bry dig om vad uppfödaren tycker och tänker. Du har betalt en stor summa pengar för din valp, valpen är helt och hållet din och uppfödaren har inte någon som helst rättighet att bestämma vad du ska göra och inte göra. Som att jag säljer mitt kylskåp och berättar för köparen att i det här kylskåpet får man absolut inte ställa in ett paket mjölk. Vem hade brytt sig om det? Enligt dagens konsumentregler räknas försäljning av valpar samma som försäljning av t ex ett kylskåp.

Valpen har fått antikroppar från mamma (såvida hon är vaccinerad) via den första råmjölken. När valpen är 8 veckor gammal får den en ny dos antikroppar via vaccinationen (i norge talas det nu om att man först ska testa hundens antikroppar innan man vaccinerar för att vi vaccinerar för mycket och för ofta). Valpen har alltså fullgott skydd från det den är 8 veckor gammal. Vaccinationen vid 12 veckor är en påfyllnad. Vaccinationsschema. Valpen är alltså skyddad först från mamma och sen via 8-veckorsvaccinationen. Dessutom är det bara vi på Bonizas Hundskola som är på våra träningsplatser och dit kommer enbart friska och icke smittbärande hundar!

Så, låt din valp träffa andra snälla hundar från det att du får hem den och har du möjlighet att börja på valpkurs redan vid 8 veckor - gör det!

Som sagt, igår var det nästa sista gången på valpkurs i Tygelsjö. Vi var få deltagare så vi gjorde lite aktiveringsövningar. En himla rolig kurskväll. Nästa vecka är det julavslutning och då bjuder vi på glögg och tomten kommer för att dela ut julklappar till alla hundarna.


Till valparna! De är 2,5 vecka gamla och äntligen har de öppnat sina ögon. De tar sig fram på vingliga ben och är hungrigast än hungrigast.Avslutar med en mysbild på mamma och "gul"

Önskar dig en trevlig dag. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Gick åt fanders.