Livet leker.

Oj, vad det finns mycket att utforska i den stora världen som man föddes till för snart 5 veckor sedan. På natten tillbringar valparna tiden i köket med mamma Stella kommande och gående som hon själv vill.
Mamma Stella
På dagen är de i hela huset samt den del av trädgården där vi och hundarna befinner oss. Blir de trötta går de själv in i köket och lägger sig för att vila. Tänk så mycket som kan utvecklas på ynka 5 veckor.

Det är så härligt sommarväder så alla dörrar står vidöppna. Vi har flugnät i de flesta dörrarna men det där nätet kan vi nog snart se i månen efter. Det är väldigt roligt att testa hållbarheten på sina tänder i de där näten. Man biter tag och så ruskar man för glatta livet. Nåja, de kostade inte många kronor på Netto så jag kan bjuda på den leken. All lek är ju så viktig nu för valparnas inlärning. Den där viktiga perioden som jag alltid pratar med mina valpkursare om - lekläraperioden, där man ska lära sig allt inom hundspråket inför det vuxna livet. Den så viktiga perioden att gå valpkurs på och som varar endast upp till ca 15 veckor. Jag hoppas innerligt att alla mina valpköpare hittar en bra valpkurs där de är välkomna redan vid 8 veckors ålder och där man fokuserar mer på att utveckla valpens sociala kompetens med andra valpar än att lära in ditt och datt. Letar du efter valpkurs, kolla på Sveriges Hundföretagare där du hittar alla hundskolor som är H-märkta i Sverige, vilket är ett bevis på kompetens mm.Självklart är min egen hundskola, Bonizas Hundskola, H-märkt och medlem hos Sveriges Hundföretagare. Hos mig kan man gå valpkurs i Eslöv, Lund och Malmö och köper man valp från oss går man givetvis valpkursen helt gratis!

Lekläraperioden är som sagt i full gång hos våra valpar. De leker genom att jaga varandra, skälla på varandra med ett hinder emellan, bitas, brottas, försvara sig, skrika om det gör ont mm mm. Ibland låter det hårt och "elakt" men det är ett måste för att man ska lära sig kommunicera. Lekläraperioden innebär också att man ska lära sig lyssna på de vuxna tikarna. Har en vuxen ett ben kan man testa att smaka på det men om tiken/hanen säger NEJ, ja då är det bara att backa.

Här är en bild som jag tagit för många år sedan. Det är vår underbara blandras Bonzo som lär en valp att man inte bara får ta saker från någon annan utan att be om lov. Vid Bonzos högra framtass ligger ett smarrigt ben som valpen gärna vill ha. Det är MITT säger Bonzo med hela kroppspråket. Valpen står lugnt kvar och tittar bedjande. Bonzo stod ett bra tag så här och morrade långt ner i strupen, valpen stod tålmodigt kvar. Efter en stund slutade Bonzo morra, puttade benet till valpen och gick därifrån. Så otroligt nyttig inlärning för en valp! Vad säger detta om oss människor? Hur stor blir konflikten för en liten valp som fått lära sig be om lov och sen kommer vi och bara tar saker ifrån valpen, utan att be om lov??? Gör som de vuxna hundarna så blir livet bra mycket lättare för en valp under uppväxten.

Livet leker alltså för valparna. De är mitt i sin aktiva inlärningsperiod samt socialiseringsperiod. De undersöker omgivning för omgivning och träffar massor av människor. Det kelas så det står härliga till.

Idag har "Tippen" (Lila) haft besök för första gången av sin familj. De var så nöjda över sitt och mitt beslut om vilken valp som passade den familjen bäst. Beslutet om vem som ska flytta till vem gör vi så klart tillsammans. Jag har mitt förslag och till 99% är det samma som familjens önskemål.

Ja vilka familjer vi har hittat till denna valpkull (så klart samma som alla andra valpkullar). Det är helt underbara familjer som nu längtar så efter familjens nykomling. Åhhh, tiden går ju så fort! Nu är valparna i sin allra mysigaste familj. De bits inte så hårt och de vill så gärna upp i famnen och kela. Kan man annat än att älska de här små liven?

Nästa vecka är det massor av jobb framför mig. Jag ska boka tid för besiktning, vaccinering och chipmärkning på fredagen den 10 augusti. Jag ska skicka in registreringsansökan till SKK och jag ska boka tid för valpbeskrivningen via SBK, förhoppningsvis på torsdagen den 9 augusti. Vad innebär då valpbeskrivning? Lite synd är det att jag kanske är den enda Schapendoesuppfödaren som gör denna beskrivningen. Det hade varit kul att kunna jämföra mina kullar med andra uppfödares kullar. (Är jag nu helt ute och cyklar så berätta gärna detta för mig!)

Jag sitter just nu ute på vår uteplats och skriver dagens blogg. Valparna ligger utslagna på gräsmattan intill liksom de vuxna hundarna. Några har valt att lägga sig i den svala hålan som mamma Stella har grävt åt dem. Tänk vad mycket blå himmel vi har fått uppleva den här sommaren. Härliga underbara svenska sommar.

När jag satt och myste med valparna nu i eftermiddag upptäckte jag en sak. Gossen Vit kommer inte bli svart/blå utan han kommer bli mycket åt silver.

Här är en bild på Lodde som kommer från vår kennel. Han är några år till åren men har en av de finaste färgerna jag vet.


Minns ni Jamie som fick stanna kvar hos oss ganska länge men som nu hittat sin egen matte? Han lär få den här färgen som vuxen. I dag upptäckte jag att vi också har en valp i denna kullen som kommer bli så här vacker...
Så här börjar det. Valpen i denna åldern börjar få en silvergrå ring runt ögonen. Valp VIT/Ls Filosof Bain kommer förmodligen bli silvergrå som vuxen. Jo, han är faktiskt inte tingad!!!

Nu ska jag fixa lite middag. På återhörande. Kramiz

Kommentarer

Populära inlägg

Gick åt fanders.