Klickerträning.

Tänkte skriva lite information om fenomenet "Klickerträning" då så många människor verkar ha fått detta lite om bakfoten. Många väljer bort detta otroligt bra träningshjälpmedel av div. konstiga anledningar.

  • Det är så mycket att hålla ordning på samtidigt - Godis i handen, koppel i handen, klicker i handen osv...
  • Jag vill inte använda klicker för man får inte använda den i utställningsringen, på tävling osv...
  • Jag vill vara delaktig i träningen av min hund...
  • Jag vill inte att min hund ska få så mycket godis, den blir så lätt tjock...

Jag kan hålla på att rabbla dem här anledningarna för att INTE använda klicker vid hundträning i oändlighet. Jag har hört såååå många anledningar. Enda anledningen till att man väljer bort detta redskap är faktiskt, enligt min åsikt, pga okunskap.
När man frågar dem här "Antiklicker" om anledningen till att inte ens testa svarar dem ofta att dem har provat och det fungerade inte. Nähä... Hur har man provat? Var har man provat? Hur gjorde du? Dessa frågor får jag mycket sällan svar på. Dem har testat! Punkt slut! Frågar man sen om dem inte belönar sin hund när den utför rätt beteende så svarar dem oftast Ja. Ja, men då använder du dig ju av klickerträning (enkelt sett). Nä, det gör dem inte för dem klicker inte! Ja ja ja... Nu ska vi reda ut detta begreppet!

Först lite bakgrundsfakta!
Klickern kom till Sverige från USA (som allt annat). En känd hundtränare/delfintränare vid namn Karen Pryor började använda denna metod vid hundträning, som hon redan sedan länge tillbaka använde vid sin delfinträning. Skillnaden var att hon använde en liten manick med klickljud till hundarna och en visselpipa till delfinerna. Metoden och hennes resultat spred sig till bl a Sverige i ilfart i om att vi fick Internet. Några kända hundtränare började testa och vips så var klickerträning väldigt populärt.


När hon tränade sina delfiner kunde hon inte stå på land och berätta eller visa vad dem skulle göra. För det första förstod dem inte hennes ord/språk och för det andra kunde dem inte se i vattnet vad hon gjorde. Hon kom på att hon kunde ha en signal (vissla i en pipa) när dem utförde det önskade beteendet och sen kasta i en belöning (fisk) i vattnet. Hon fick delfinerna till att utföra dem mest makalösa trixen.

En jättetrevlig film från Kolmården, dock får jag inte ihop visslingen med belöningen för det ser jag aldrig att hon ger någon... Men ni hör att hon använder en överljudspipa som signal för rätt!

Vad är en klicker?
Det är en liten manick som ni ser på bilden allra högst upp. Förmodligen har den utvecklats från den leksak som jag själv hade när jag var liten. En liten figur med en metallplatta undertill som lät när man tryckte på den. Som klicker kan man dock använda precis vad som helst som låter (eller lyser om man t ex har en döv hund). Det viktiga är att detta ljud endast används tillsammans med en väldigt attraktiv belöning. Klickern är alltså inte någon belöning utan enbart en markering för rätt beteende/önskvärt beteende. Det som följer på klickljudet är alltså själva belöningen för hunden. Klickern har ett enda syfte för hunden när detta väl är inlärt;

Du gör rätt, belöningen är på väg!

Här är en film jag tycker väldigt mycket om och som förklarar klickerträning på ett mycket bra sätt. Titta och lyssna och ta in vad instruktören säger... Filmen är i 2 delar och du väljer del 2 när del 1 är slut.


Jag tycker inte jag behöver förklara mycket mer om själva vad klickern är och hur den används. Däremot skulle jag vilja ta död lite på dem anledningarna man hör ganska ofta om varför man inte vill använda klickern.

Jag vill inte använda klicker för jag kan inte ha den med på tävlingen eller i utställningsringen!
Nä, det stämmer att man inte kan det. Men när man går in där i utställningsringen eller har kommit så långt att man börjar tävla med hunden ska momenten vara inlärda och klara. Klickern är ett inlärningsredskap och ett sådant tar man bort när momentet sitter där det ska och utförs som man önskar vid just dem inlärda momenten. När man sen vill lära in nya moment eller finslipa redan inlärda moment plockar man fram klickern igen. Klickern SKA alltså inte följa med in på tävling o dyl då den inte längre ska behövas där.

Det är så mycket att hålla reda på med godis, klicker och koppel. Man får vara bläckfisk för att fixa det!
Icke sa Nicke... Det fungerar alldeles utmärkt med bara 2 händer.
Godiset; Detta ska stanna i fickan eller ligga i en skål på bordet. Det är klickern som markerar det utförda beteendet och det som behöver exaktheten för att hunden ska förstå vilket beteende som belönas. Det kan efter ett klick gå flera sek tills hunden blir serverad sin belöning. Den vet att har den fått ett klick kommer också belöningen.
Koppel; Varför hålla i kopplet? Kan man inte jobba med hunden lös lägger man detta på marken och låter det släpa efter eller så står man med en fot på kopplet. Man ska inte hålla i kopplet under träning.
Klickern; Ja, plötsligt har vi båda armarna fria och en av dem kan då hålla i klickern.
Nä, man behöver inte vara bläckfisk för att kunna klickerträna.

Jag tycker det är så jobbigt att inte få säga några kommando till hunden!
Klart du kan ge kommando till hunden. Du säger vad hunden ska utföra och klickar när hunden utför samt ger sen en belöning. Dock måste du först ha lärt in det rätta beteendet som du sen döper med den signal du vill ha på just det beteendet.
1. Låt hunden komma på vad du vill att den ska göra.
2. Hunden utför det önskade beteendet gång på gång - lägg på ett ord samtidigt som hunden utför beteendet samt klick och belöna.
3. Säg ordet när du ser att hunden är på väg att utföra beteendet - klicka och belöna när hunden utför.
4. Säg ordet innan hunden utför beteendet. - Klicka och belöna om du har sagt ordet. Hinner hunden utföra beteendet innan du säger ordet blir det inget klick och belöning.
När hunden kan utföra beteendet på önskat sätt och på önskade platser behöver du inte längre klicka samt ge belöning varje gång hunden utför beteendet. Här belönar man bara då och då.
Du gör precis på samma sätt som om du istället bara använder ett ord som markör för rätt beteende - bra, duktig osv...
Du kan använda klickern i all typ av träning.

Ex. hanteringsträning 

Jag tycker det blir så himla mycket godis när man klickertränar!
Vem har sagt att du måste belöna med godis varje gång? Gillar hunden leksaker lika mycket som godis går det allt som oftast precis lika bra. Bästa är att variera belöningarna. Jag tycker dock att det är bäst att använda godis tills hunden har förstått att och hur den ska arbeta. Dock måste man tänka på vad det är man tränar. Fartfyllt eller lugnt, stabilitet eller rörelse osv... Godiset man använder ska också ALLTID vara i pyttesmå bitar - då blir ingen hund tjock. Dessutom drar man ner på maten efter ett långt träningspass.

Det var några av dem anledningar jag brukar höra när vi pratar om klickerträning. För mig finns det inget annat sätt att träna hund på. Jag är inte sån att jag hela tiden dag ut och dag in springer med en klicker och godis i fickorna. Då belönar jag med rösten, klapp, kel, mys och framför allt med lek.

Jag hoppas jag kunnat förklara lite om hur detta helt makalösa inlärningshjälpmedel fungerar. Om du är nyfiken på mera filmer hittar du en oändlighet på Youtube.com. Skriv in ordet klickerträning Hund i sökfältet så kan du bara välja och vraka.
Lycka till med din träning!



Vill du lära dig mer om klickerträning eller anmäla dig till våra kurser där vi använder Klicker är du välkommen till www.bonizashundskola.se Vi har vår verksamhet i Eslöv (Ridhus) , Lund (utomhus), Malmö (inomhus) och Åkarp (utomhus). Vi börjar träna med hjälp av klicker och belöningsmetoden redan på valpkursen och använder den sen genom alla våra lydnads, aktiverings samt träningskurser.

Vi kan klickerträning!


Kommentarer

Populära inlägg

Tikens löp.

Valpens första 8 veckor.

Gick åt fanders.